Naučno dokazani načini za disciplinovanje dece

Posao roditelja nije ni malo lak.

Ne postoji priručnik sa pravilima koja biste mogli da sledite kako biste se pobrinuli da ste na dobrom putu. Samim tim ništa ne svetu nije toliko frustrirajuće od stalnog stresa i brige oko toga šta deca rade, kao i kako da postupite prema njima kada se ne ponašaju ispravno. Posebno je nezahvalan onaj deo kada sve što kažete detetu kao da mu uđe na jedno, a izađe na drugo uho.

Pronalaženje načina za ispravno disciplinovanje dece deluje poput nemoguće misije. Ali, nauka je tu da vam makar malo pomogne. Da li fizičko disciplinovanje u bilo kom slučaju donosi očekivane razultate? Naučnici jednoglasno tvrde: NE. Batine ne donose poboljšanje dečijem ponašanju, već naprotiv mogu da dovedu do toga da dete pati od teških oblika anksioznosti i depresije kada odraste. Štaviše, deca koja su izlagana batinama, imaju tendenciju ponavljanja svog lošeg ponašanja.

Pitanje: kako disciplinovati decu bez korišćenja “batine koje je iz raja izašla”?

Setite se da je mozak vašeg mališana nezreo – Prefrontalni korteks koji pomaže detetu u donošenju odluka i racionalnom rasuđivanju se ne razvija tako brzo kako bismo mi voleli. Samim tim sve do kraja tinejdžerskog doba, suvišno je da očekujete da će dete uspešno da koristi ovaj deo svog mozga. Zato, kada svom detetu kažete da ne sedi suviše blizu kamina jer je vruć, setite se da je njegov mozak još uvek nezreo i da nema smisla da se ljutite na njega jer sam ne zna da izvede taj logički zaključak.

Napravite pauzu – Čuveni tajm-aut nije rezervisan samo za dete pod napadom besa. Ako osećate da ćete eksplodirati jer vas dete svojim ponašanjem dovodi do ludila, umesto da vičete i fizički ga kažnjavate, udahnite duboko i napravite pauzu. Čak i vrlo kratak tajm-aut može vam pomoći da vratite svoje emocije u normalu.

Obratite pažnju na to šta funkcioniše, a šta ne – Dakle, ako ste jednom udarili svoje dete u nadi da će se njegovo loše ponašanje promeniti, a ono se ponovilo onda vi morate da promenite način svog ponašanja. Deca koja dobijaju batine se osećaju povređeno ne samo fizički, već i psihički i njihovo loše ponašanje posle svakog udarca s vaše strane zapravo predstavlja način da se odbrane.

Budite ujedinjeni sa suprugom po pitanju discipline – Deci je važno da kraj sebe imaju roditelje koji sve odluke donose usaglašeno. Ako jedno od vas dozvoljava skakanje po krevetu, a drugo ne i zbog toga preti batinama, to na decu deluje zbunjujuće. Potrudite se da u svom domu imate jasno utvrđena pravila ponašanja, kao i načine na koje ćete sankcionisati loše ponašanje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group