Najefikasniji načini da “preživite” ulogu roditelja deteta vrtićkog uzrasta

Kada postanete roditelj, toliko toga se menja.

Najednom postajete svesni da ste zapravo ušli u neistražen svet o kom ne znate apsolutno ništo. Čak i sve ono što ste mislili da znate, sada vam deluje sasvim neupotrebljivo. Sa postojanjem toliko mnogo roditeljskih stilova, teško je odabrati onaj koji će vam pomoći da se na najefikasniji način izborite sa mališanima vrtićkog utrasta. Zašto je važno odabrati određeni roditeljski stil? Pre svega jer je on ključan za disciplinu dece, njihovu bezbednost i mogućnost da odrastaju u zdravom okruženju. Izbor stila zavisi pre svega od toga kakva ste vi osoba i koji su vaši pogledi na svet i vaspitanje. Većina porodica se prebacuje tokom podizanja dece između različitih stilova kako bi uspela da odgovori na određeno ponašanje deteta. Ako pred sobom imate decu vrtićkog uzrasta, ova tri roditeljska stila su oni koje najverovatnije koristite:

POPUSTLJIVO ILITI “LABAVO” RODTELJSTVO - Permisivni roditelji su zapravo popustljivi i spadaju među one ljude koji ne žele da svoju volju nametnu detetovoj ličnosti u razvoju.

ASERTIVNO RODITELJSTVO - Asertivni roditelji obično zauzimaju čvrst stav, koji je u isto vreme ispunjen ljubavlju prema deci.

AGRESIVNO ILI AUTORITATIVNO RODITELJSTVO - Ovaj vid roditeljstva podrazumeva stroge, nepopustljive i nefleksibilne roditelje.

NA KOJI NAČIN PREŽIVETI ULOGU RODITELJA VRTIĆKOG DETETA?

« 1 2 3 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group