Na šta bi trebalo da se fokusirate, ako se plašite prirodnog porođaja?

Zaista bi bila laž tvrditi da postoji makar jedna žena na svetu koja je svoju prvu bebu rodila prirodnim putem bez imalo straha.

Sasvim je normalno da osećate izvesnu količinu straha usled nečeg tako izazovnog što vas očekuje, kroz šta prolazite prvi put. Međutim, dok se psihički i fizički pripremate za predstojeći porođaj, postoje određene stvari na koje možete da se fokusirate kako biste sebi pomogli.

Malo je reći da rađanje bebe prirodnim putem nije lak podvig. Ali, uz adekvatnu pripremu i pravi način razmišljanja, možete kroz ovo iskustvo prođi mnogo lakše i opuštenije. To je nešto što ćete pamtiti celog života i važno je, koliko god je u vašoj moći, da se potrudite da zadržite pozitivne misli i verujete u dobar ishod.

Stvari na koje biste mogli da fokusirate kako bi vam ovaj zadatak bio lakši:

Učestvujete u stvaranju čuda – Možda ćete nekad u životu prisustvovati čudima, ali koliko puta ćete imati priliku da učestvujete u njima? Kada razmišljate o svom porođaju, pomislite samo na taj neverovatan dar koji nosite u sebi. Prirodan porođaj će vam omogućiti da svoju bebu vidite čim ugleda svetlost dana i udahne vazduh prvi put. Zar postoji veće čudo od toga?

Očekuje vas svetlost na kraju tunela – Mnoge trudnoće nisu lake. Žene širom sveta se suočavaju sa brojnim izazovima tokom tih famoznih 9 meseci, dok bebe rastu u njima. Moglo bi se reći da su jutarnje mučnije još i najmanji problem na toj listi. Ako ste se prepoznali u ovoj priči mogli biste da gledate na svoj porođaj kao na svetlost na kraju tunela. Bol koju ćete osetiti je trenutna, a nakon nje imate ceo život da uživate u svojoj bebi.

Pozitivne misli – Često kažu da je čovek zapravo skup svojih misli. Što više razmišljate o lepim stvarima, to će se one više dešavati oko vas. Upravo pozitivne misli su one koje bi trebale da se nastane u vašoj glavi kada razmišljate o svom porođaju. Dovedite sebe u stanje mentalnog blaženstva, razmišljajući ne o naporu i bolu koji vas očekuju, već o tome da uskoro postajete majka, da ćete nekom biti sve na svetu i da će vas beskonačno voleti.

Najveći napori donose najveći užitak – Dok se pripremate da na svet odnesete svog malog anđela, razmišljajte u pravcu da sve što je dobro zahteva izvesan napor. Sve ono što dođe lako, prilično lako i ode. Samim tim napor koji ulažete u to da rodite svoju bebu prirodnim putem je taj koji vam obezbeđuje priliku da uživate u zadovoljstvu koje do tad nikad niste iskusili.

Okrenite se tehnikama opuštanja – Čak i ako pre trudnoće niste nikad praktikovali tehnike za opuštanje tela i uma, kao što su meditacija i joga, nikad nije kasno da sa njima krenete. Sve što vam je potrebno jeste da zauzmete udoban položaj, pustite neku laganu muziku (mada će i tišina odgovarati) i da sklopite oči. Dišite punim plućima i zadržite u svojim mislima neke inspirativne slike. Njih možete prizvati u trenucima porođaja i one će poput magije učiniti da budete opušteniji.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group