Korisni saveti za uspešan prvi dan jednog predškolca

Polazak u vrtić je stresan događaj za svako dete.

Čini se da koliko god ga pripremali za sve što ga tamo očekuje, ne možete da izbegnete njegove suze na rastanku. Roditelji obično misle da nešto starijem mališanu odvajanje od roditelja lakše pada nego mlađem, međutim to najčešće nije slučaj.

Ako vaše dete nije išlo u vrtić i ove godine postaje predškolac, vrlo lako bi se moglo dogoditi da pokaže znake anksioznosti kada dođe trenutak da ga ostavite u vrtiću. Međutim, uz nekoliko korisnih saveta koje vam danas donosimo, mnogo ćete lakše započeti ovo uzbudljivo poglavlje u životu vašeg mališana.

Držite svoja osećanja pod kontrolom – Razumljivo je da ćete poput vašeg mališana biti uzbuđeni, ali i uplašeni kada dođe trenutak za polazak u vrtić. Međutim, trebalo bi da znate da deca umeju da osete kako se vi osećate iznutra, što ne možete da pobijete rečima. Ako ne držite svoja osećanja pod kontrolom, vaše dete će s razlogom biti još više uznemireno.

Zajedno obiđite vrtić – Anksioznost se najčešće javlja usled straha od nepoznatog. Samim tim najbolje što možete da uradite je da zajedno sa svojim mališanom obiđete njegov novi vrtić. Novo okruženje može delovati strašno, ako dete ne zna šta ga u njemu očekuje. Međutim, ako vidi da se u njemu nalaze brojne igračke jedva će dočekati da se pridruži svojoj grupi.

Napravite dobru jutarnju rutinu – Izlazak iz kuće na vreme sa predškolcem nije tako jednostavan zadatak kao što se možda čini. Deca koja nisu navikla na jutarnje gužve i trku s vremenom mogu se posebno osetiti uznemireno. Dobro bi bilo da nekoliko dana pre polaska u vrtić vežbate ustajanje i spremanje za izlazak iz kuće na vreme.

Pročitajte detetu knjige o polasku u vrtić – Istraživanja pokazuju da deca mnogo lakše prevazilaze brojne situacije u stvarnom životu kroz koje su već „prošla“ u knjigama. Podučena iskustvom junaka u pričama, deca shvataju da nove stvari nisu nužno strašne, čak i ako na početku deluju tako.

Ponudite detetu da sa sobom nosi neku dragu igračku – Svi vrtići imaju visok prag tolerancije prema donošenju igračaka od kuće. Kako bi vašem detetu bilo prijatnije da boravi u vrtiću kada krene u predškolsko, omogućite mu da sa sobom ponese dragu igračku.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group