Konzumiranje ribe u toku trudnoće možda nije tako loše prema rečima stručnjaka

Kako bi trudnoća bila uspešna, važno je da žena pazi na to šta jede i u kojoj količini.

Zdrava hrana je od ključne važnosti za zdravlje kako majke, tako i bebe. Znate sigurno da se trudnicama savetuje da se drže podalje od mekog sira, prekomerne doze kofeina i svakako ribe. Iako svi znamo koliko je riba zdrava, smatra se da zbog veće količine žive koja se može naći u njoj trudnice ne bi trebalo da rizikuju jedući je. Međutim, da li je ovaj strah bio prenaglašen?

Nanovija studija sugeriše da se smernice moraju promeniti u pogledu konzumiranja ribe u trudnoći. Univerzitet u Bristolu je zaslužan za spovođenje ovog istraživanja, a njime je utvrđeno da nivo žive koji bi dospeo u organizam trudnice zbog konzumiranja ribe, ne bi imao negativan uticaj na razvoj bebe, ako je riba bila sastavni deo ženine ishrane i pre trudnoće. Više od 4000 trudnica i njihovih beba posmatrano je u toku ove studije, kada je ujedno otkrivamo i da vrsta ribe ne igra ulogu u pogledu ove zabrane odnosno dozvole za konzumiranje, jer su zdravstvene prednosti ribe mnogo veće u odnosu na sve potencijalne negativne efekte.

Poseban focus istraživača bio je usmeren ka ženama koje žive na Sejšelima, čija ishrana se prvenstveno svodi na ribu. One su odrasle jedući je i nisu prestajale sa ovom navikom dok su bile trudne. Otkriveno je da njihove bebe nisu bile izložene većem riziku od negativnog razvoja zbog prisustva ribe u ishrani majki. Problem je zapravo u tome što se žene, poštujući pravilo o ne konzumiranju ribe u trudnoći, drže podalje od nje i uskraćuju svojim bebama prednosti koje riba donosi. Ono što možda niste znali je činjenica da je riba blagotvorna za kognitivni razvoj bebe kao i za njen oštar vid.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group