Koliko sna je zapravo potrebno tinejdžerima?

Tinejdžeri nisu baš poznati po tome što vole da komuniciraju sa svojim roditeljima.

Posebno ih ne zanimaju teme poput zdravlja, niti pridaju pažnju vašoj zabrinutosti po tom pitanju. Iako vam to ne mora reći, znate da vaš tinejdžer koristi svaku priliku da uživa u brzoj hrani, posebno kada je u školi ili kada igra video igrice kod drugara. Ali, možda ste u potpunom mraku po pitanju toga da li vaš tinejdžer dovoljno spava.

Koliko je zapravo sati sna potrebno deci ovog uzrasta?

Ispostavlja se da je tinejdžerima potrebno mnogo više sna nego njihovim roditeljima. Naime, tinejdžeri i dalje rastu, zbog čega im je potreban dodatni san kako bi mogli pravilno da se razvijaju. Stručnjaci navode da bi oni trebalo da spavaju oko 9,5h svake noći. Međutim, iz brojnih razloga mnogi tinejdžeri ne dostižu tu brojku, što je stvarno vrlo loše.

Da li postoji takvo nešto kao što je previše sna za jednog tinejdžera?

Vikendom verovatno ne možete naterati svog tinejdžera da ustane iz kreveta. Takođe, kad god mu se ukaže prilika radnim danima on voli da dremne par sat u toku dana. Da li je to samo taktika da se izbegne učenje ili je nešto drugo u pitanju? Naime, stručnjaci tvrde da se prirodni sat tinejdžera pomera u odnosu na to kakav je bio kada su bili mlađi. To znači da će kasnije odlaziti na spavanje i duže spavati narednog dana. Drugim rečima ako vaš tinejdžer svako veče zaspe oko 2-3h, a budi se sutradan oko 11-12h, to je sasvim normalno i ne bi trebalo da vas zabrinjava.

Kako možete pomoći svom tinejdžeru da dovoljno spava?

Odredite stroga pravila po pitanju upotrebe malih ekrana -  Gledanje u ekran telefona ili kompjutera je poslednja stvar koja je mladom mozgu potrebna pred odlazak na spavanje, a to je nažalost nešto što svi tinejdžeri rade. Prema rečima stručnjaka roditelji bi trebalo da nametnu pravilo koje će se odnositi na oduzimanje svih vrsta malih ekrana najmanje pola sata pre spavanja.

Prilagodite njegove dremke – Sasvim je u redu da tinejdžeri odremaju sat-dva nakon škole, ako se te nedelje rano bude, ali to nikako ne bi smelo da bude u kasnim popodnevnim časovima, jer će na taj način odgoditi svoj normalan odlazak za spavanje i samim tim poremetiti ispravan ciklus spavanja.

Napravite dobar plan aktivnosti – Iako je zaista jako dobro da se svaki tinejdžer bavi nekom vannastavnom aktivnošću, nije dobro ako je njegov raspored toliko prebukiran da on nema dovoljno vremena za odmor i opuštanje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group