Kako uvek „imati na oku“ dete koje se svuda penje?

Vrlo rano mališani otkriju magični svet penjanja.

Do juče, vašem detetu je bila potreba vaša pomoć prilikom svega – od sedenja, preko puzanja do hodanja, a već danas neustrašivo se sam penje uz stepenice. Iako je veoma uzbudljivo posmatrati mališane kako savlađuju prekretnice u svom razvoju, neke od njih mogu da budu i prilično zastrašujuće. Vaše radoznalo dete se penje na sve što vidi ispred sebe, bila to sofa, krevet, polica sa knjigama ili stepenište. Najveća briga jednog roditelja je kako da se pobrine da se dete ne povredi.

Zašto mališani vole penjanje?

Kada napune 18 meseci klinci imaju znatno više kontrole nad pokretima svog tela nego ranije. Oni shvataju da mogu da trče, brzo hodaju i bacaju predmete. Osim toga, oni otkrivaju i da mogu da se penju, a to vole s dobrim razlogom. Penjanje je logičan sledeći izazov kada je hodanje savladano. Mnoge stvari koje do tad nije moglo da dosegne, dete shvata da može ako primeni penjanje. Ono razmišlja u pravcu: hmm ako se popnem na policu, mogu da dohvatim igračku koja je na njoj. Osim toga mališane ovog uzrasta pokreće radoznalost, pa će penjanje shvatiti kao priliku da uplove u nove avanture. S druge strane, neke mališane strah od pada sprečava da se penju visoko. One klince koji uživaju u penjanju bi trebalo podsećati da police služe za knjige i da to nisu stepenice na koje se mogu penjati.

Kako penjanje podržava razvoj deteta?

Penjanje je jedna od prekretnica u razvoju dece. Ako je dete savladalo puzanje, ono će prvo u puzećem položaju pokušati da se popne uz stepenice. Kada krene da stoji, nova avantura koju će pred sebe staviti biće penjanje na niski nameštaj. Zbog boljeg opsega pokreta, ono će se penjati i silaziti s nameštaja naizmenično. Savladano hodanje i prvi trčeći koraci otvaraju vrata složenijem penjanju, prvo uz vašu pomoć, a zatim samostalno. Što više bude vežbalo vašem mališanu će manje biti potrebna vaša pomoć. Dok napuni dve godine, dete će u potpunosti savladati penjanje i silaženje niz stepenice. Dete u toku penjanja vežba svoje senzorno-motoričke, kao i fine motoričke veštine. Osim toga penjanje utiče i na razvoj kognitivnih veština jer zahteva mnogo umnog rada.

Kako nadgledati malog penjača?

Smanjite rizik čineći okolinu bezbednom – Pobrinite se da je tv pravilno pričvršćen da ga dete ne može povući ka sebi, ako se popne na policu ispred njega. Isto važi i za police sa knjigama i igračkama. Ako dete krene da se penje preko strana svog kreveca, možete pokušati sa šatorom za krevetac koji će mu onemogućiti tu misiju ili ga prebaciti da spava u krevetu za starije mališane.

Ponudite bezbedne opcije za penjanje – Ne možete uvek sprečiti dete da se penje, a ne bi ni trebalo da ga sprečavate. Apsolutno je poželjno da podstičete ovu radnju u sigurnim varijantama. Ako dete voli da se penje na sofu u dnevnoj sobi, okružite je dodatnim jastucima. Postoje i kocke od sunđera koje možete rasporediti po sobi ako odluči da se penje na tabure, stolicu i slične komade nameštaja. Takođe, možete ga upisati na neki sport gde će slobodno moći da se penje po različitim spravama ili ga češće voditi na igrališta na kojima postoje penjalice za njegov uzrast.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group