Kako napraviti umirujuću kupku za bebu?

Većina beba nije ljubitelj kupanja, makar u prvim mesecima svog života.

Iako odraslim osobama najviše od svega prija da na kraju dugog dana urone u kadu punu sapunice, taj osećaj je nešto na šta bebe tek moraju da se naviknu. Samim tim dok je za nas vreme za kupanje opuštajuće, za bebe može da bude vrlo stresno iskustvo. Ali, ukoliko znate kako da stvorite odgovarajuću atmosferu, vaš mališan će znatno više uživati u ritualu kupanja.

Naime, najčešće do problema dolazi jer roditelji požuruju stvari, želeći samo da njihova beba što pre bude čista i suva, kako bi je stavili u njen krevetac i sami mogli da odmore. Takođe, u tom delikatnom trenutku koji bi trebalo da služi za povezivanje sa bebom, misli roditelja su obično usmerene na druge važne stvari koje je potrebno uraditi, što čini da roditelji nisu prisutni mentalno tokom čina kupanja. Bebe su s druge strane te koje osećaju šta se u nama dešava i gde su naše misli. Zbog ovog mogu postati dodatno nervozne i teške za saradnju. Ali, ako odvojite par minuta da vreme za kupanje učinite posebnim, to može biti prijatno iskustvo za sve.

Koristite miran i opušten glas kada se obraćate bebi

Vaš miran ton može učiniti da beba bude mnogo mirnija u toku kupanja. Obraćanje bebi umilnim glasom ili pevušenje nekih dečijih pesmica, može učiniti da beba mnogo lakše pristaje na kupanje. Osim toga kada se roditelji bebama obraćaju opuštenim tonom, one su sklonije ka tome da obraćaju pažnju na to šta im se govori.

Koristite proizvode za kupanje sa vrlo malo sastojaka

Potrebno je da budete prilično izbirljivi kada je upotreba proizvoda za negu bebine kože u pitanju. Iako većina njih divno miriše, vrlo lako se može dogoditi da sastojci u njima dovedu do iritacija na koži. Kada se to dogodi, kupanje samo po sebi postaje neprijatno, a osip se teško otklanja. Samim tim, birajte proizvode za kupanje koji u sebi sadrže što manje sastojaka.

Odaberite vreme za kupanje kada je beba opuštena

Generalno govoreći bebe su najopuštenije nakon dremke i kada su site. Samim tim to bi bilo idealno vreme za kupanje. Glad i pospanost mogu navesti bebu da bude vrlo nemirna i plačljiva u toku kupanja, što će učiniti da i vi budete frustrirani.

Pobrinite se da temperatura vode i u prostoriji za kupanje bude odgovarajuća

Nužno je da se postarate za to da voda u kojoj se beba kupa ne bude ni previše topla, ali ni previše hladna. Isto tako temperatura u sobi u kojoj je kupate ne bi smela mnogo da varira u odnosu na onu koju voda ima. Imajte na umu da bebe gube telesnu toplotu 4 puta brže od odraslih, što znači da im nije potrebno mnogo da bi krenule da drhte od hladnoće.

Nemojte ubrzavati proces kupanja

Kao što smo na početku istakli, vreme za kupanje je posebno i ne bi ga trebalo ubrzavati. Iako ste bez sumnje umorni na kraju dana i jedva čekate da svoju bebu okupate i smestite u njen krevetac, par dodatnih minuta koje ćete odvojiti da kupanje bude sporije i opuštenije će mnogo značiti ne samo njoj već i vama.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group