Kako sprečiti dete da izlazi iz kade prilikom kupanja?

Odlazak na kupanje je većini mališana zamorna i prilično dosadna obaveza.

Oni u svemu tome ne vide ništa interesantno i uglavnom će se boriti svim silama da izađu iz kade što pre. Ovo može da bude prilično frustrirajuće za roditelje i nema sumnje da ste u potrazi za savetima koji vam u ovakvim situacijama mogu pomoći, ako ste se prepoznali u ovoj priči. U redovima koji slede donosimo vam korisne savete koji će kupanje da učine lakšim i vama i vašem mališanu.

Nikad svoje dete ne ostavljajte bez nadzora u kadi

Klinci obožavaju da rade stvari koje im nisu dozvoljene kada im roditelji na minut okrenu leđa. Budući da ne postoje nikakve garancije da će vaš mališan sedeti u kadi punoj sapunice i mirno se brčkati dok vi odete po peškir, od suštinske je važnosti da ga ne ostavljate bez nadzora. Čim uhvati pogodnu priliku on će pokušati da ustane i izađe sam iz kade, što se može završiti veoma loše. Sedite kraj kade, dodajte mu neke gumene igračke i pričajte sa njim. Okupirajte mu pažnju kako ne bi mislio na izlaženje iz kade.

Zauzmite čvrst stav i budite dosledni

Ako je vaše dete dovoljno staro da razume osnovna pravila koja postavljate, onda je dužno da vas posluša ili će morati da se nosi sa posledicama. Ako dete ustane u kadi, s namerom da iz nje izađe, neophodno je da zauzmete čvrst stav i da insistirate na tome da ponovo sedne. Važno je da ne popuštate i da ne dozvoljavate ustupke. Ukoliko i dalje odbija da vas posluša, moraćete da odredite kaznu koju dete razume. Ako dete voli kupanje, ali vas ne sluša i zauzima stojeći stav u kadi, izvadite ga iz nje na prvi njegov pokušaj uzdizanja. To će mu poslati poruku da se niste šalili kada ste rekli „nema ustajanja u kadi“.

Učinite svoju kadu bezbednom za bebe

Nažalost, ne možete uvek da sprečite svog mališana da pokušava da demonstrira svoje nove veštine čak i ako je u kadi. Iz ovog razloga neophodno je da svoju kadu učinite dovoljno bezbednom za svoje dete. Varijante poput podloga koje se ne kližu ili sedišta u koje se dete stavi kada se kupa, su odlične za sprečavanje nezgoda.

Učinite kupanje zabavnim

Još jedna stvar s kojom nikad ne možete pogrešiti kada su deca u pitanju jeste da sve u čemu želite da ona učestvuju učinite zabavnim. Pustite muziku koju dete voli dok se kupa, dajte mu četkicu za zube u ruke i pokažite mu njegov odraz u ogledalu ili jednostavno kadu ispunite sapunicom i njegovim omiljenim igračkama. Odigrajte neku igru koju ono voli, poput pogađanja predmeta koji je pod vodom i dete neće imati interes da napušta kadu, dok kupanje traje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group