Kako se nositi sa negativnim stavom dvogodišnjaka?

Deca rastu neverovatnom brzinom.

U jednom trenutku, imate u rukama novorođenče kom je potrebna vaša pomoć oko svega, a već u drugom gledate u mališana od dve godine koji neće ništa da vas posluša. Iz dana u dan deca savladavaju nove prekretnice i usvajaju nove veštine. To nas dovodi do čuvene dečije faze – negativnosti.

Mališan od 18 – 24 meseca će vam se prkosno suprotstavljati u svemu, trudeći se da što češće izgovori „ne“. Nećete ga lako navesti da pođe na spavanje, pojede povrće za ručak, pa čak ni da se obuče. Opiraće se svemu što kažete i imaćete utisak da je „ne“ spremno s njegove strane što god vi da kažete. U ovom dobu dete počinje da shvata da ima svoje potrebe, mogućnosti i stvar izbora. Iako je ova faza neophodna za razvoj deteta, ona je iznad svega frustrirajuća.

Zašto je vaše dete negativno?

Detetu „ne“ postaje omiljena reč jer ono lagano shvata da može da funkcioniše odvojeno od roditelja i ovim postupkom ono zahteva svoju nezavisnost. Dete vam indirektno govori da je završilo sa tim da vi donosite sve odluke u njegovo ime. Ono želi da vam stavi do znanja, iako ne zna baš najbolje da se izrazi, da je samostalnije i da ima izbor, a taj izbor je „ne“. Dete se takođe pita šta će se dogoditi ako prekorači granicu koju ste postavili; da li tada ono postaje glavno?

Kako se izboriti sa detetovim negativnim stavom?

Nemojte dozvoliti da vas detetovo prkosno ponašanje uznemiri – Roditelji mogu biti u iskušenju da viknu „da“, kada dete uporno ponavlja „ne“, ali ovakav stav samo može pogoršati ponašanje deteta. Bolji pristup je smirenost i pokušaj da ga urazumite, objašnjavajući zašto mora da sledi uputstva iako to ne želi.

Ponudite izbor – Sigurno ste bezbroj puta od svog mališana dobili „ne“ kada ste mu rekli da nešto mora da uradi. Ali, ako biste mu ponudili izbor, priča bi bila sasvim drugačija. Dete bi mislimo da je ono odabralo šta će na primer biti za ručak, dok ste vi zapravo saglasni sa obe ponuđene varijante.

Budite čvrsti i ne pružajte izbor kada „ne“ nije opcija – Ukoliko je dete bolesno i zahteva prijem kod lekara, budite odlučni i zauzmite čvrst stav. Iako je „ne“ faza koja će proći, ne smete dozvoliti da ona ugrozi detetovo zdravlje.

Ponekad mu dopustite da bude po njegovom – Ako pokušavate da izađete na kraj sa svojim mališanom i njegovim čuvenim „ne“, a ulog nije veliki preporučljivo je da ponekad popustite. Ništa se strašno neće dogoditi ako u gumenim čizmama ode u vrtić, iako ne pada kiša, zar ne?

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group