Kako se izboriti sa detetovom nepopularnom „zašto“ fazom?

Čuvena dečija faza „zašto“ može da počne u bilo kom trenutku i može da bude prilično naporna.

S decom u priči uvek jedna faza sledi za drugom. Faza novorođenčeta, faza besa, faza laganja…i tome slično. Kao roditelj jednog mališana od 2-4 godine sigurno ste uvek u potrazi za objašnjenjem koje će vam njegovo ponašanje učiniti smislenijim. Ali, kada dođe faza zašto, čini se kao da ste zaglavili u lavirintu iz kog nema izlaza. Radoznali mališani, koristiće svaki sekund u toku dana da vas nešto pitaju. Iako će to u početku biti zanimljivo, na kraju će vas potpuno iscrpeti i vi jednostavno nećete imati više odgovora. Dakle, budući da je sasvim u redu da dete bude radoznalo, ali i da ste vi razumljivo iscrpljeni njegovim zapitkivanjem, pitanje je: kako da se nosite sa ovom fazom?

Zašto deca vole da postavljaju pitanje „zašto“?

Pitanja bez kraja „zašto to radiš“, „zašto ne mogu da dobijem lizalicu“ i slično, ozbiljan su test za granicu izdržljivosti svakog roditelja. Ponekad imate odgovor, ponekad ne. Želite da ohrabrite detetovu radoznalost i da mu date najbolji mogući odgovor, ali sav vaš trud pada u vodu jer sledi novo „zašto“. Iako je zaista teško izboriti se sa svim tim pitanjima, ova razvojna faza je detetu neophodna. Svet može da bude zaista zastrašujuće mesto, kada ste dete, a dobijanje informacija o njemu je ono što ga čini manje strašnim. Što dete više zna o stvarima koje ga okružuju, to ujedno ima i više samopouzdanja. Najčešće ova faza počinje oko druge i traje do pete godine.

Kako hrabro podneti ovu fazu?

Napravite razliku među pitanjima – Važno je da kod postavljenog pitanja uvidite razliku između istraživačkih i besmislenih pitanja. Ako dete pita „zašto psi imaju četiri noge“ ono zaista želi da zna odgovor u odnosu na konstantno ponavljanje „zašto“, nakon što ste jednom rekli da je vreme za spavanje i objasnili da je već suviše kasno.

Nemojte odbacivati pitanja i delovati iznervirano – Ovakvo ponašanje može biti štetno po dete. Stavite se uvek u kožu svog deteta. Vi znate sve te odgovore, a ono tek traga za njima. Ne želite da ga odgurnete od sebe i ugušite njegovu radoznalost. Ako se dogodi da postavi neko pitanje koje je neprikladno za njegov uzrast, objasnite da ćete o tome pričati kada malo poraste.

Odgovorite pitanjem – Popularna strategija kojom se možete poslužiti kako bi prekinuli beskonačni ciklus detetovih pitanja je ona da na pitanje vašeg mališana uzvratite pitanjem. Možda ćete dobiti odgovor, možda ne, ali ćete svakako dobiti kratki preko potreban predah.

Priznajte da ne znate odgovor – Niko ne zna sve i vi niste dužni da znate sve odgovore samo zato što ste roditelj. Priznajte svom mališanu kada nešto zaista ne znate i predložite da zajedno potražite odgovor.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group