Porodica - Deca

Kako se izboriti sa agresijom kod dečaka?

Podizanje dece u savremenom svetu nije jednostavan posao.

Ako ste mama jednog tinejdžera, može vam se činiti da je za njegov odgoj potreban čitav set uputstava. Na stranu činjenica da ni devojčice nisu ništa lakša kategorija, danas ćemo se fokusirati na savete pedijatra po pitanju usmeravanja agresije kod dečaka. Ako vam se vaši momci čine kao prevelika zagonetka koju ne možete odgonetnuti, koliko god se trudili, ne škodi da poslušate šta jedna majka-pedijatar dvoje tinejdžera ima da kaže po ovom pitanju.

KOMUNICIRAJTE SA NJIMA KAO ŠTO BISTE SA SVOJIM ĆERKAMA

Osnovni problem je taj što roditelji u većini slučajeva misle da njihovi dečaci ne žele sa njima da razgovaraju o stvarima kroz koje prolaze u pubertetu. Samim tim oni su otvoreniji ka ćerkama i smatraju normalnim "zatvaranje" kod dečaka. Puštajući ih da se već sa 9-10 godina zatvore i otuđe od vas kao roditelja, stvarate nepremostiv zid u budućnosti. Kada devojčice uđu u pubertet, one su radoznale i imaju hiljadu i jedno pitanje. A roditelji, naročito majka je uvek tu da odgovori na sve što njena mala princeza smatra važnim. Isti je slučaj i sa dečacima, s tom razlikom što možda ne znaju da postave pitanje na pravi način. Vi ste ta osoba koja treba da ih osnaži i pronađe sa njima zajednički jezik. Kao roditelj, treba na umu da imate da pol nije važan, komunicirajte sa svom svojom decom na isti njima smislen način.

VIDEO IGRICE NISU SVE GENERALNO LOŠE ALI JE VAŽNO DA DEČACI SHVATE DA NASILNE AKCIJE IMAJU POSLEDICE

Kako da naučite dečaka da upravlja svojom agresijom? Roditelji se najčešće boje da će svo to pucanje, nasilje i agresija u video igrama, zamračiti njihov odgovor na nasije u stvarnom životu. Međutim, igranje video igrica prema najnovijim istraživanjima, nije okidač za nasilno ponašanje dečaka u kasnijem periodu života. Kada dečaci dođu do momenta upoznavanja sa video igricama, važno je da i vi budete upoznati sa njihovim sadržajem. Nije dovoljno samo reći “ne želim da igraš ovu igricu”, već morate i da objasnite zašto.

Deca moraju da shvate da oružje nije igračka i da igranje sa pištoljima nije zabava već da može nekog ozbiljno da povredi. Razgovor sa decom na temu oružja morate započeti dok su još vrlo mladi, kada još deo njihovog mozga zaduženog za razmišljanje o posledicama nije još sasvim razvijen i kada ne mogu sami da izvedu zaključak iz svojih potencijalnih dela.

OBEZBEDITE ODGOVOR NA NJIHOVO PITANJE -ZAŠTO- KAKO BISTE ZAUSTAVILI BORBU

Biti roditelj dečaka je zahtevno i iz razloga, jer među njima u odnosu na devojčice ćešće vlada rivalstvo. Dok se svako od njih bori za sebe, neretko dođe do svađe, koškanja, pa i tuče. Vama kao roditelju je cilj da prestanu da se tuku, ali isto tako želite da nastave da se zalažu za sebe. Ono što u ovom pogledu možete da primenite je mali roditeljski trik, koji se krije u objašnjenju onog dečijeg “zašto”. Kada pitaju zašto ne smeju da se tuku, objasnite da ne želite da povrede jedno drugo. “Zato” u dečijem svetu nije dovoljno dobar razlog. Zapamtite da deca skaču, trče, penju se, tuku se, guraju se, povlače jedno drugo bez razmišljanja o posledicama. Vi ste tu da im ukažete na mogućnost lošeg ishoda, ali ne i da gušite njihovu želju za igranjem i istraživanjem sveta.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group