Kako reagovati kada se dete ponaša agresivno prema svojoj bebisiterki?

Mališani uzrasta od 2-4 godine su po prirodi razigrani, a vrlo često znaju da budu i razdragani.

Budući da još uvek uče kako da kontrolišu svoje emocije, napadi besa u ovom uzrastu zajedno sa agresivnim ponašanjem su prilično uobičajeni. Ovakve oblike ponašanja kod ovih mališana najčešće pokreće frustracija. Roditelji, ali i svi drugi odrasli koji dolaze u kontakt s detetom bi ovo trebalo da imaju na umu, što važi i za bebisiterku. Vaš zadatak je da pomognete svom detetu da razume svoje emocije, kao i da shvati da udaranje nije u redu.

Međutim, kako možete da znate da li agresija vašeg deteta postaje opasna?

Prema rečima stručnjaka nije dobro da dete uzrasta do 4 godine ima više od 10 napada besa u toku jedne nedelje. To se odnosi na epizode plača, udaranja, ujedanja i slično. Ukoliko se ovakvom ponašanju ne stane na put, ono može ugroziti detetov normalan razvoj i izazvati probleme u vrtiću, a kasnije i u školi.

Epizode ujedanja i udaranja

Najveći broj dece započinje sa epizodama ujedanja i udaranja drugih u uzrastu od 1-3 godine. Cilj ovakvog ponašanja je testiranje vlastite moći, ali i privlačenje pažnje. Neka deca to rade kada se osećaju opterećeno, ljubomorno ili generalno nezadovoljno. U drugim slučajevima, agresivno ponašanje može biti uzrokovano preoštrom disciplinom i izloženošću fizičkom kažnjavanju. Najčešće deca ovog uzrasta udaraju i grizu drugu decu ako su im ona uzela omiljenu igračku. Osim toga izloženost nasilju i agresiji u crtaćima može takođe da podstakne takvo ponašanje.

Šta uraditi ako je dete agresivno prema bebisiterki?

Prvi korak je saradnja sa osobom kojoj poveravate svoje dete na čuvanje. Prvo i osnovno, važno je da to bude osoba kojoj možete da verujete. Nju ne bi trebalo da posmatrate kao nekog ko radi za vas, već zajedno sa vama na podizanju vašeg mališana, naročito ako ga redovno čuva veći broj sati u toku nedelje. Pobrinite se da se vaša bebisiterka što više upozna sa vašim detetom. Ako znate kako da brzo smirite svoje dete kada se uznemiri ili odbija da zaspe, podelite to sa njom. Ako mu je potreban zagrljaj kada se oseti uplašeno, obavezno to naglasite. Ako ima omiljenu igračku sa kojom spava, to takođe ne bi trebalo da zaboravite da spomenete. Što više sitnica o mališanu budete podelili sa njom, to će ona biti spremnija za zadatak koji je čeka.

Takođe, naglasite da želite da znate ako joj je vaše dete stvaralo probleme i kakve prirode su oni bili, da biste mogli na njima da radite sa njim kada ste kod kuće. Detetu s druge strane, omogućite da u svojoj bebisiterki prepozna prijatelja. Govorite lepo o njoj i pitajte ga kako su proveli svoj dan.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group