Kako reagovati ako vaše dete maltretira drugu decu u školi?

Jedan od najvećih roditeljskih strahova je taj da bi njegovo dete neko mogao da maltretira kada krene u školu.

Viđamo to na televiziji i ne možemo da se ne saosećamo sa patnjom roditelja i deteta koji prolaze kroz takvu torturu. Ali, šta ako je vaše dete taj nasilnik? Gotovo da ćete doživeti trenutni poraz kada shvatite da vaše dete maltretira drugu decu u školi.

Nažalost u našem društvu je prisutna ogromna stigma po pitanju ovog problema kako za žrtvu, tako i za onog ko vrši nasilje. Ovo zapravo sprečava efikasno pronalaženje rešenja za dati problem. „Guranje pod tepih“, odnosno zataškavanje ili ignorisanje problema neće dovesti do njegovog razrešenja. Pre svega je važno da priznate sebi da vaše dete maltretira nekog u školi, a nakon toga da pokušate da mu pomognete da prestane sa takvim ponašanjem.

Neki od načina na koje možete da reagujete su:

Traženje pomoći u školi – Ako ste obavešteni od strane škole da vaše dete maltretira drugu decu, velika je verovatnoća da je administracija i više nego voljna da se umeša i preduzme mere kako bi pomogla u promovisanju lepog ponašanja u učionici i van nje. Nemojte oklevati da prihvatite ovu pomoć. Mnogi roditelji greše jer reaguju defanzivno, insistirajući na tome da se njihovo dete tako ne ponaša.

Zahtevanje izvinjenja od deteta – Vaše dete mora biti svesno da je ono što je uradilo pogrešno. Ključno je da sa njim razgovarate o tome i uverite se da se kaje zbog svog ponašanja. Iako ono ne može da poništi svoje loše ponašanje prema nekom, izvinjavanjem datoj osobi ono pristaje da na sebe preuzme krivicu za svoja dela.

Traženje stručne pomoći – Kada vaše dete maltretira drugu decu, verovatno će vas obuzeti osećaj stida jer ga niste tako vaspitali. To se može odraziti i u pogledu traženja pomoći psihologa. Veoma je važno da ne dozvolite tom svom osećaju da vas spreči da učinite ono što je dobro za vaše dete. Potražite stručnu pomoć, jer psiholozi sigurno znaju da dopru i do najzatvorenijeg deteta.

Razgovor o nasilju – Uz nasilje koje svakodnevno gleda putem medija detetu je vrlo teško da se odupre takvom ponašanju. U tom je pogledu nužno da konstantno s njim razgovarate o ovoj temi i ističete kako je nasilje pogrešno. Naučite svoje dete kako da izrazi svoje nezadovoljstvo rečima, a ne udarcima, kao i da vam se poveri kada poželi zbog nečeg da drugima nanese bol.

Budite primer dobrog ponašanja – Roditelji često nisu svesni da deca većinom kopiraju njihove oblike ponašanja. Niko ne tvrdi da ste vi nasilna osoba, ali morate težiti ka tome da svojim primerom date svom detetu predstavu o tome kako se rešavaju problemi i nesuglasice. Razmislite: da li vičete na druge učesnike u saobraćaju dok je vaše dete na zadnjem sedištu?

Preduzimanje disciplinskih mera – Ne možete da kontrolišete šta se dešava u školi jer niste tamo, ali vi doprinosite detetovom dobrom ili lošem ponašanju kod kuće. Od suštinske je važnosti da se pobrinete za to da podstičete dobro ponašanje, kao i da ujedno kažnjavate loše. Disciplinske mere nikako ne bi smele da uključuju batine i slične nasilne oblike ponašanja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group