Kako pomoći tinejdžeru koji je usamljen jer ima vrlo malo prijatelja?

Sticanje prijatelja nije jednostavan “posao”.

Možda se vaše dete godinama mučilo sa tim da stekne prave prijatelje, da bi situacija postala još gora sada kada je ušlo u tinejdžerske godine. Izolacija od društva sada je gotovo opipljiva. Gledate ga kako šeta po kući i deluje vrlo utučeno jer nema s kim da se druži, deli svoje tajne i smeje se.

Ovakva slika iz dana u dan može da bude zaista obeshrabrujuća, posebno ako vi lično imate zaista velik krug prijatelja i ide vam od ruke sticanje novih. Jer kao što sigurno znate prijateljstva su ključna za mentalno zdravlje osobe. Pored druženja i zabave, zdrava prijateljstva su osnova za izgradnju nezavisnosti.

U periodu puberteta, mnoga deca mogu da pate od poremećeja socijalne anksioznosti, odnosno preterane brige oko toga šta će drugi misliti o njima. Samim tim ona su sklona ka izbegavanju društvenih interakcija jer se plaše da bi se mogla osramotiti. Ako ste primetili da se vaš tinejdžer muči da stekne prijatelje, znajte da možete mnogo toga da uradite da mu pomognete.

Nemojte da “uskačete i popravljate” – Pokušajte pre svega da ne pokleknete pred iskušenjem da popravljate situaciju u ime svog deteta. Takvo nešto mu šalje poruku da je još nesposobniji nego što misli. Umesto toga potrebno je da lagano zadobijete njegovo poverenje i navedete ga da vam se poveri.

Povedite otvoren razgovor sa njim – Poznato vam je da tinejdžeri nisu ljubitelji razgovora sa roditeljima. Ali, to ne znači da bi trebalo s tim da se pomirite. Bez obzira na sve, istaknite da ste voljni uvek da ga saslušate i da ga nikad nećete osuđivati. Pokažite da razumete kroz šta prolazi i pružite mu svoju podršku. Nužno je da ga uverite da će sve biti u redu. Sa jakom osnovom koju ima kod kuće vaš tinejdžer će mnogo hrabrije ići kroz život.

Identifikujte glavni uzrok problema – Kako biste bili u stanju da pomognete svom tinejdžeru da reši problem svoje usamljenosti, morate prvo da utvrdite koje mi društvene veštine nedostaju. Obavezno proverite sopstvene predrasude pre nego što ga ohrabrite da se prudruži drugoj deci. Morate znati šta je to što ga najviše sprečava da stekne prijatelje. Da li je to strah da nije dovoljno dobar, pričljiv, zanimljiv ili popularan u društvu?

Razgovarajte s njim o prijateljstvima – Važno je da sa svojim tinejdžerom podelite saznanja o tome šta znači biti dobar prijatelj. On mora da zna kako se biraju prijatelji i kako se prijateljstva održavaju. Prijatelji nisu samo broj i vrlo često je šačica istih vrednija od gomile koja je tu od danas do sutra.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group