Porodica - Deca

Kako da postanete smiren roditelj?

Da li moguće postupati smireno kada dvoje od troje dece plače, dok se treće histerično smeje i baca igračke na sve strane?

Prema tvrdnjama psihologa, jeste ako se odlučite za dobar pristup situaciji. Jer priznaćete, koliko god zahtevno bilo, ako još vi dodatno budete vikali u datoj situaciji, stvari će biti smao još gore. Zamislite situaciju: Vodite važan razgovor, a vaš trogodišnjak upada u sobu bez kucanja, viče na sav glas i ne dopušta vam da čujete svoje misli, a kamoli sagovornika.

Šta vi činite?

A. Vičete na njega

B. Podmitite ga nekim slatkišem da bude tih i izađe iz sobe

C. Udahnete duboko, kažete sagovorniku da ćete ga nazvati posle i posvetite se detetu koje pokušava iz nekog razloga da privuče vašu pažnju.

Ako je vaš odgovor pod C, čestitamo, na dobrom ste putu da postanete smiren roditelj. A ako ste ruku na srce odabrali A ili B, nastavite da čitate jer ćemo vas danas uputiti u smeru – smirenog roditeljstva.

Koncept mirnog roditeljstva ogleda se u učenju i disciplini. Nova generacija kojoj i vi sami pripadate, shvatila je da autoritativna uloga koju su igrali roditelji u prošlosti, nije donela baš neke pozitvne rezultate. Gvozdena pesnica može jako malo toga da doprinese roditeljstvu, kada je reč o glavnim prioritetima svakog roditelja, a to su poštovanje i ljubav koju dobijaju od svoje dece.

KAKO ZAPOČETI SA KONCEPTOM MIRNOG RODITELJSTVA?

Pre svega odvojiti se od vike, kažnjavanja i pretnji upućenih deci. Strpljenje, ljubav, razumevanje i pažnja su daleko efikasniji, samo im treba dati šansu. Kada prestanete da koristite pomenute metode, zapravo ste u boljoj poziciji da saslušate svoju decu i njihove razloge za dato ponašanje. U pitanju je proces, koji nije lak, ali je vredan pokušaja. Deca imaju smisao za to da vam slikovito pokažu vaše pogrešne korake koje pravite kao roditelj. Ključ mirnog roditeljstva je suočavanje sa svojim unutrašnjim detetom i briga o njemu, koja vodi do brige o vlastitom detetu.

KORACI KOJE TREBA DA PREDUZMETE KAKO BI POSTALI SMIREN RODITELJ:

KONTROLIŠITE SE

Za razliku od dece, odrasli imaju mogućnost samokontrole i trebalo bi da znaju da je koriste. Potrebno je pre svega da budete svesni da deca uče, svakog dana, sve više, od vas najviše. Ako vam se ne dopada njihovo ponašanje, velike su šanse da se ono na vas ugledalo kada je pokupilo načine svog izražavanja. Sklona tome da nas oponašaju, deca samo projektuju ono što vide. To bi značilo da mnogima od nas ostaje da naučimo kako da budemo smireni kako bismo pokazivali dobar primer svojoj deci. Psiholozi savetuju da maksimalno zaronite u svoje srce, nađete svu potrebnu snagu i zaustavute želju za vikanjem na dete. Kada ono uradi nešto pogrešno, nađite smiren ton, razumne reči i objasnite detetu da je pogrešilo.

RAZGOVARAJTE SA SVOJIM DETETOM

Razgovarajte isključivo kada niste ljuti. Ako je vaše starije dete udarilo mlađe, kažnjavanje u vidu odlaska u ćošak ili oduzimanja omiljenih igrica, neće pomoći. Potrebno je da navedete dete da shvati da to ne sme da radi, ne zato što će biti kažnjeno, već što može ozbiljno da povredi svog mlađeg brata ili sestru. Pružite mu priliku da se poveže sa svojim osećanjima i dođe do rešenja u vidu izvinjenja ili nekog postupka kako bi se njegova sestra ili brat osećali bolje.

POKAŽITE DETETU DA NIJE ZAPOSTAVLJENO

Dete ne razume da vi imate i drugih obaveza, osim vremena koje posvećujete njemu. S toga potrudite se da pokažete detetu da ne treba da se oseća zapostavljeno, ako ste vi otišli da operete sudove ili raširite veš. Dete svako razdvajanje sa vama shvata kao tragediju, ako nije sigurno u vašu ljubav i posvećenost prema njemu. Koliko god vam banalno zvučalo, njemu je 24h sa vama zaista malo. Ako vaše dete plače kada odlazite u kupovinu u koju ga ne vodite, nema svrhe vikati na njega da prestane, jer ćete time samo još više da ga udaljite od sebe.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group