Kako da navedete svoje dete da se izvini?

Potrebno je da prestanete da svoje dete prisiljavate da se izvinjava za svoje postupke – tvrde stručnjaci.

Postavlja se pitanje – šta uraditi umesto toga? Svakom roditelju je sigurno poznata situacija kada se jedno dete igra sa svojom omiljenom igračkom i kada drugo dođe u sobu i otme mu je iz ruke. Od drugog deteta roditelj tada zahteva da vrati igračku i da se izvini za svoj postupak. Vrlo je verovatno da se sličnih situacija sećate i iz svog detinjstva, ali samo zato što je nešto prisutno decenijama ne znači da je ispravno.

Prema rečima psihologa prisiljavanje deteta da se izvini je potpuno neefikasno. A kako ne biste ostali praznih ruku u situacijama koje su slične gore navedenoj, donosimo vam danas alternativu koja vam može pomoći.

ALI KO PRVO – ZAŠTO PRISILJAVANJE DECE DA SE IZVINU NE DELUJE?

Detetovo kratko i jedva čujno "izvini", koje je izgovorilo sa nezadovoljstvom, ni u kom pogledu ne doprinosi tome da dete razume situaciju koju je stvorilo. Osim toga ono ne dovodi do željenog ishoda – saosećanja i empatije. Ako želite da se vaše dete izvini, trebalo bi da ga navedete da se pokaje za svoj postupak, a to nije lako. S duge strane deca ne mogu da razumeju ovu složenu emociju ako je preskočite i naterate ga da samo ponovi vaše reči. Dobra vest je ta što možete naučiti svoje dete da se izvini i da to zaista i misli.

ŠTA RODITELJI MOGU DA URADE UMESTO DA PRIMORAVAJU DETE DA SE IZVINI?

Ako želite da navedete dete sa se izvini pokušajte sa ovom tehnikom:

"Želiš li da se izviniš bratu /sestri? Izvinjavamo se onda kada se zbog nečeg osećamo loše i tada koristimo reč "izvini". To može učiniti da se i sami ali i osoba kojoj se izvinjavamo oseća bolje. Želiš li da probaš?".

Ovakvim pristupom pomažete detetu da razume čitav koncept – potreba za izvinjavanjem. Ono nije primorano da izgovori "izvini" jer ste mu vi tako naložili. Drugim rečima dete uči da se izvinjava priznavajući pri tom da je učinilo nešto pogrešno. Reč "izvini" u tom slučaju dobija značenje a vaše dete ima izbor, pri čemu nije ni na šta primorano.

Čak i u slučaju da dete ne želi da se izvini, što će se vrlo verovatno dogoditi ako misli da je u pravu, stručnjaci savetuju da kažete nešto poput "Izgleda da nisi spreman za izvinjenje, i to je u redu. Ne žuri. Razmisli o svojim postupcima i možeš da se izviniš kada budeš spreman".

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group