Kako da izbegnete rasprave sa vašim nadarenim detetom?

Nadarenu decu, posebno onu koja su verbalno darovita, često upoređuju sa najboljim advokatima.

Ona umeju da se svađaju sa roditeljima kao da brane okrivljenog na sudu kog čeka najstroža kazna. A svađaju se oko svega – oko pravila, oko kazne, discipline, vremena za spavanje, izlazaka, večere. U globalu, oko svega što im se ne dopada, ili što žele da izbegnu. Iako nadareno dete zna da iznese neke zaista dobre argumente u svoju korist, važno je da vi kao roditelj ostanete osoba koja određuje pravila.

Bez obzira na to koliko je dete bistro, ono je još uvek samo dete. Deci, a posebno nadarenoj je potrebno dobro vođstvo. Potrebna su im pravila, i saznanje da ih čekaju posledice ako ih prekrše. Koliko god da su nadarena, ne bi trebalo da svoju decu oslobađate kazni i kritika zbog lošeg ponašanja.

KAKO DAKLE DA ZADRŽITE KONTROLU U SVOJIM RUKAMA?

Činjenica je da će nadareno dete da pronađe svaku rupu koju ste ostavili u nekom pravilu. Prilikom postavljanja pravila važno je da ste jasni i precizni u vezi svojih očekivanja. Na primer, ako ste rekli detetu da je vreme za krevet, a 5 minuta kasnije ga zateknete da se igra na krevetu, priznaćete da je pronašlo rupu, jer niste rekli da ne sme da se igra, u krevetu. Rekli ste samo da je vreme za krevet.

NAGLASITE KOJE POSLEDICE SLEDE USLEG KRŠENJA PRAVILA

Iako će vaše nadareno dete morati da prizna da je prekršilo pravilo, ono bi vrlo lako moglo sa vama da se svađa oko posledica. Misliće verovatno da je pravilo nepravedno, ili sama kazna. Nadarena deca često imaju dubok osećaj za pravdu, pa se vaše i njihovo poimanje ispravnog može sukobljavati. Međutim, ukoliko dete unapred zna koje su posledice (dakle da ih ne smišljate u hodu), manje će praviti dodatni problem kada one budu trebale da se sprovedu.

IZBEGAVAJTE PREGOVORE

Većina nadarene dece je toliko vešta na polju pregovaranja, da neretko njihovi roditelji priznaju da su pogrešili ili preterali, pa dodatno pregovaraju o novoj (blažoj) kazni. Pregovaranje nakon kršenja pravila je gotovo isto toliko loše kao i potpuno uklanjanje posledica. Možda se zaista i slažete sa svojim detetom, ali je važno da ne popustite. Možete kad istekne kazna napisati drugačija pravila, ali nikako pre – odsluženja kazne.

NE UPUŠTAJTE SE U SVAĐU

Ovo je poprilično težak zadatak, jer je uz nadareno dete u priči veoma lako biti uvučen u svađu. Roditeljima nadarenog deteta često je teško da ne ostanu impresionirani sposobnošću svog mališana da rasuđuje stvari i daje vrlo logične argumente. Ovi roditelji se takođe nalaze u nezavidnom položaju, jer moraju da daju logičan odgovor na svako detetovo pitanje. Ako dete pita „zašto moram da idem u krevet iako još uvek nije pao mrak?“, umesto da se upuštate u svađu jednostavno recite da je to vreme određeno za spavanje, i da sada to mora da ispoštuje, ali da ste voljni da sutra razmotrite drugo vreme, u zavisnosti od detetovog ponašanja.

BUDITE DOSLEDNI

Svaki put kada prekršite vlastito pravilo, dajete detetu loš primer, bilo ono nadareno ili ne. Ako im ne oduzimate njihove privilegije poput telefona ili tableta, ili im ne zabranjujete gledanje crtaća, vaše dete će znati da sa vama lako može da izađe na kraj jer ne držite do svoje reči. Od ključne je važnosti pri odgoju nadarenog deteta da ne odstupate od onog što ste jednom rekli.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group