Kako biti zaista dobra mama: kvaliteti koji su vam potrebni

Svaka majka želi da zna tajnu koja je pretvara u dobru mamu.

Uz brojne zahteve modernog doba, sve ono što u vidu nasleđa nosite u sebi od svojih roditelja i uz životno iskustvo koje imate, često će se dogoditi da se zapitate “da li sam ja mojoj deci dobra mama?”. Iako deluje kao neverovatno komplikovan zadatak, uz odgovarajuću dozu ljubavi i discipline, svaka majka može da postane dobar uzor i idol svojoj deci.

Naime, iako svaka od nas sledi svoj jedinstven stil roditeljstva za koji smatra da je najbolji za njenu decu, postoje neke opšte osobine koje možete da usvojite kako biste osvojili tu željenu titulu “najbolje majke”. Kada se spoje na jednom mestu, odnosno u jednoj osobi, te osobine vam mogu pomoći da odgojite bistro i sposobno dete. Kako biti zaista dobra mama, otkrivamo vam u redovima koji slede:

Pružite svojoj deci bezuslovnu ljubav – Prvo i najvažnije od svega je da se pobrinete da vaša deca računaju na vašu bezuslovnu ljubav. Ništa nije bitnije od toga da ona u svakom trenurku znaju da ih volite: kada greše, kada gube i kada su svoja najgora verzija.

Budite njihov uzor – Uvek imajte na umu da vaša deca posmatraju način na koji se ponašate što prema njima, što prema drugim ljudima. Pobrinite se u tom pogledu da im budete najbolji mogući uzor. Čak i kada ste najslabiji, morate pokazati svojoj deci da ste dovoljno jaki da se suočite sa strahom.

Budite maksimalno strpljivi – Svaki roditelj mora da zna da je strpljenje važna vrlina koju mora da poseduje ako ima nameru da se posveti deci. Nekad će zaista biti izazovno da pronađete to strpljenje jer su deca poznata po tome da nas guraju do samih granica naše izdržljivosti.

Poštujte svoje dete -  Često roditelji prave greške, jer zahtevaju, ali u isto vreme ne pružaju poštovanje. Malo je reći da je to pogrešno. Svaka osoba sa kojom dolazite u kontakt mora dobiti poštovanje s vaše strane, ako želite da ga vama uputi, a to se odnosi i na vašu decu.

Budite strogi, ali fer – Mit je da roditelj detetu može da bude prijatelj. Obično kada to pokušavate da postignete pretvarate se u otirač koji vaša deca gaze. Ono što vi želite je fer odnos sa decom, ali to nećete postići time što ste popustljivi. Biće trenutaka koji će zahtevati od vas strogoću i ne smete se ustručavati da budete strogi. Ipak potrudite se da u isto vreme budete i razumni.

Širite pozitivne vibracije – Svaka stvar kojoj pristupite s optimizmom ima tendenciju da cveta i raste, a to se odnosi i na vašu decu. Ako ste uvek negativni, oni će vam uzvratiti istom merom. Međutim, ako tražite pozitivne strane u svakoj priči, vaša deca će slediti vaš primer.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group