Kada je vreme da dete pređe iz kreveca u svoj krevet?

Prekretnice u životu obično donose mnogo toga nepoznatog, dobrog ali i lošeg.

Kada su deca u pitanju, one su zapravo znak njihovog odrastanja. Setite se samo koliko ste samo željno čekali da vaše dete prohoda, ali i da je odmah potom neprestano dobijalo modrice na nogama usleda padova prilikom samostalnog hoda. Samim tim razumljivo je ako se dvoumite po pitanju premeštanja vašeg mališana iz njegovog kreveca u dečiji krevet. U redovima koji slede donosimo vam mišljenje stručnjaka za razvoj dece na ovu temu, sa željom da vam ovu misliju maksimalno olakšamo.

KADA JE POŽELJNO DA DETE PREĐE IZ KREVECA U SVOJ KREVET?

Nema tačno određenog doba u kom je to najbolje uraditi, mada većina dece ovu tranziciju doživi između 18 meseci i 3 godine. Sa 3 godine poželjno je da dete bude naviknuto na to da spava u dečijem krevetu, kako bi njegov razvoj bio adekvatan. Ako je međutim dete vezano za svoj krevetac (što u većini beba koje su dojene od strane majki nije slučaj), i ako u njemu lepo spava, nije potrebno praviti drastičnu promenu samo zbog toga što dete ima 3 godine.

ZNACI KOJI VAM PORUČUJU DA DETE TREBA DA PREBACITE IZ KREVECA U KREVET:

  • Dete može da se popne preko ogradice krevetića i samim tim se povredi prilikom pada. Preporuka pedijatara je da dete koje dostigne visinu od 89 cm, treba da pređe iz kreveca u krevet. Takođe sve je to individulno, jer deca koje su posebno okretna mogu da pobegnu iz kreveca i pre nego što dostignu ovu visinu.

  • Dete ne želi da spava u krevecu. Pre ili kasnije dete postane svesno da ga krevetac sputava i da mu ne dozvoljava za razliku od kreveta njegovih roditelja da se slobodno penje i silazi sa njega. A kako bi izbegli da spava u vašem krevetu, u tom mu pogledu treba ponuditi njegov dečiji krevet.

  • Dete želi da spava u većem krevetu. Bilo da ima starijeg brata ili sestru koji spavaju u svojim dečijim krevetima ili jednostavno želi da se oseća “veliko” kao mama i tata, ako dete traži da spava u dečijem krevetu, vreme je da mu to omogućite.

KAKO NAUČITI DETE DA SPAVA U SVOM DEČIJEM KREVETU:

  • Pronađite pravi trenutak. Ako se u životu deteta dešava još neka promena, npr navikavanje na nošu ili polazak u vrtić, najbolje je sa prelaskom u krevet sačekati još neko vreme. Takođe ako vam krevetić treba za dolazak nove bebe na svet, najbolje je između prelaska vašeg mališana u njegov krevet iz kreveca napraviti nekoliko meseci razmaka, kako se ono ne bi osećalo kao da ste mu nešto važno oduzeli.

  • Postepeno navikavajte dete na njegov novi krevet. Ako je još uvek nostalgično po pitanju starog kreveca, dopustite mu da svaku drugu noć spava u njemu.

  • Zadržite rutinu kada je spavanje u pitanju. Takođe potrudite se da novi krevet bude na istom mestu u sobi kao krevetac.

  • Uključite dete u biranje novog kreveta i posteljine na njemu. Na ovaj način ćete se pobrinuti da se detetu dopadne njegov novi krevet.

  • Pre nego što dete pređe u svoj novi krevet pobrinite se da uz njega bude postavljena sigurnosna ogradica kako u toku noći usled prevrtanja ono ne bi palo sa kreveta.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group