Kada je pravo vreme za dodatak soli u bebinoj hrani?

Kada dođe vreme da se bebe upoznaju sa čvrstom hranom, roditelji jedva čekaju da njihovi mališani probaju sve.

Prvi bebini obroci su s aspekta odraslih prilično bezukusni, jer u njima nema glavnog sastojka koji mi dodajemo jelima, a to je so. U tom pogledu so (natrijum) je jedan od prvih začina o kojima će roditelji razmišljati kada požele da prošire spektar hrane koju beba jede.

I mada to može izgledati kao dobra ideja, jer so daje hrani bolji ukus, prerano dodavanje soli može uticati na opštu spremnost beba da probaju novu hranu. Iz ovog razloga, prema savetu pedijatara poželjno je sačekati što više pre nego što se so doda bebinoj hrani.

Uzrast u kom je poželjno da so postane dodatak bebinoj hrani

Prva bebina konkretna hrana nakon majčinog mleka biće u formi pirea. U ovom periodu roditelji mogu biti u iskušenju da dodaju so u bebinu kašu kako bi ona bila ukusnija. Međutim, zaista je potrebno to odložiti do njenog prvog rođendana. Ovaj period omogućava bebi da se upozna sa pravim ukusom različitih namirnica. Osim toga, prema rečima stručnjaka bubrezi bebe u periodu pre prve godine nisu još dovoljno razvijeni da bi mogli da filtriraju višak soli, kao što je slučaj sa odraslima. Previše soli u bebinoj hrani, kao i prerano soljenje hrane može dovesti do oštećenja bubrega.

Mala količina soli je neophodna u bebinoj ishrani

Činjenica je međutim, da je malo soli neophodno u bebinoj ishrani da bi ona bila zdrava. Ali, količina soli bi vas mogla iznenaditi. Od rođenja do šestog meseca bebama je potreban 1 gram soli, koji dobijaju putem majčinog mleka ili formule. Nakon prve godine, u bebinoj ishrani ne bi smelo da bude više od 2 grama soli na dnevnom nivou.

Hrana sa visokim procentom soli u sebi koju je neophodno izbegavati

Obzirom da znate koju količinu soli bebe mogu da unesu u svoj organizam dnevno, važno je da obratite pažnju na to šta nudite svom mališanu, odnosno morali biste da imate na umu koja to hrana u sebi sadrži visok procenat soli. Namirnice poput krekera, veštačke supe, slanine, čipsa, kao i većine sosova i umaka su one koje su prepune soli.

Alternative u odnosu na so, koje mogu poboljšati ukus bebine hrane

Umesto soli postoje drugi začini i bilje koje možete dodati bebinoj hrani kako bi ona bila ukusnija. Prema rečima pedijatara dozvoljeni su cimet, karanfilić, šafran, bosiljak, kumin i korijander.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group