Džeparac za decu: kada, koliko i zašto dati deci novac?

U jednom trenutku vaš mališan će vas zamoliti da mu date džeparac.

Dok ste do juče vi bili zaduženi za kupovinu svih stvari koje su njemu potrebe, danas već ispred sebe imate dete na pragu tinjdžerskog doba koje vam traži džeparac kako bi sebi kupilo nešto što ono želi. Razumljivo je da niste sigurni koliko novca je poželjno da mu date kao i kako da to uradite. Istražili smo ovu temu za vas i donosimo vam mišljenje stručnjaka o njoj.

Zašto bi deca trebalo da dobijaju džeparac?

Džeparac je dragoceno sredstvo koje omogućava vašem detetu da nauči važne lekcije u vezi sa finansijama. Ono dobija priliku da shvati kako da upravlja svojim novcem, kao i da pravi razliku između želja i potreba. Kada roditelj daje džeparac detetu on ima mogućnost da na njega prenese dobre navike u pogledu raspolaganja novcem. Drugim rečima, možete objašnjavati detetu do mile volje kako se upravlja novcem i kako se on štedi, ali dok ga ne bude imalo u svojim rukama ti će pojmovi ostati apstraktni za njega. Važno je dakle da ih učinite opipljivim, kako bi dete shvatilo da novca nema beskonačno.

Da li bi trebalo deci da plaćate da rade kućne poslove?

Istraživanja pokazuju da oko 80 % roditelja koji daju svojoj deci džeparac, veruju da bi ona trebalo da ga zarade radeći kućne poslove. Dobra strana ovog koncepta je što deca vide direktnu vezu između truda i novca koji dobijaju. Oni koji veruju u ovakav princip kažu da on priprema decu za stvarni svet u kom se novac ne poklanja, već zarađuje. Međutim, ima i onih stručnjaka koji se ne slažu sa ovom metodom, jer dete može jednostavno odlučiti da mu novac nije potreban i da stoga ne vidi smisao u obavljanju kućnih poslova. Još jedan argument protiv je taj što bi dete trebalo svakako da obavlja kućne poslove, bilo za njih plaćeno ili ne, jer vi svakako niste.

Koliko novca bi u vidu džeparca trebalo da date deci?

Ne postoji strogo pravilo u pogledu toga koliko novca bi trebalo da date detetu, kada vam zatraži džeparac, ali se savetuje da ne preterujete. Tačan iznos će zavisiti svakako od vaše finansijske situacije i uzrasta deteta. U proseku smatra se da je 100 dinara cifra sa kojom možete da započnete i da je pomnožite sa brojem godina deteta. Ako dete ima 7 godina njegov mesečni džeparac može da bude do 700 dinara.

Kada je pravo vreme za davanje džeparca?

Opet, nema preciznog odgovora jer sve zavisi od toga koliko je vaše dete zrelo. Ako ono zna šta novac predstavlja, kako se do njega dolazi i koliko vredi, to je dobar početak. Takođe, važno je da znate na šta dete planira da troši svoj džeparac, kao i da pažljivo vodite računa o tome jer bi se vrlo lako moglo odgoditi da ga neko u školi ucenjuje da mu donosi novac.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group