„Dugine bebe“: zašto neke mame ne vole ovaj termin?

Termin „dugina beba“ je naglo dobio na popularnosti u poslednjih nekoliko godina.

To je fraza koja se koristi da bi se naglasilo da je dete došlo u porodicu nakon pobačaja, mrtvorođenog deteta ili smrti po rođenju. Neško poput duge koja se javlja posle kiše. Samim tim mnogi roditelji nalaze utehu u ovom terminu. Prvobitno on se pojavio u grupama koje se prave kako bi se majkama pružila podrška nakon gubitka bebe, ali se sve češće u poslednje vreme čuje kako bi se najavila trudnoća nakon pretrpljenog gubitka.

Međutim, nisu sve majke ljubitelji ovog termina. Postoji nekoliko razloga zbog kojih on može da bude problematičan, što je navelo mnoge majke da osporavaju ovaj termin ili se čak osećaju uvređeno kada nekog čuju da njim opisuje njihovu bebu. U redovima koji slede otkrivamo zašto bi upotreba fraze „dugina beba“ mogla da bude loša.

Termin postavlja nerealna očekivanja

Dugine bebe bi trebalo da predstavljaju nadu nakon gubitka, ali neke majke smatraju da on postavlja nerealna očekivanja koja mogu pogoršati bol i potencijalni gubitak u budućnosti. Ako se na primer dogodi da žena izgubi jednu bebu, pa da nakon nje dobije drugu koju odluči da nazove „duginom bebom“ jer joj je pružila novu nadu, njena bol će biti neopisiva ako se dogodi da dete iznenada premine svega par meseci po rođenju. Iako niko ne želi da razmišlja o ovakvom scenariju, mišljenje da je „dugina beba“ na bilo koji način zaštićena od lošeg ishoda može zaista da bude bolno iskustvo.

Da li se sve bebe nakon pobačaja ili smrti deteta smatraju za dugine?

Neke majke se takođe bore sa definicijom toga koje bebe se tačno računaju kao dugine. Ako je žena doživela pobačaj ili je beba umrla po rođenju, da li je samo prva beba koju nakon toga rodi „dugina“? Šta je sa svim njenim sledećim bebama? Termin je takođe komplikovan ako je korišćen dok je žena još uvek trudna, nakon što je već izgubila jednu bebu. Ako ste vi osetili snažnu emocionalnu vezu sa vašom bebom, a neko je osporio termin „dugina beba“ koji ste odlučili da u vezi sa njom koristite jer je to na primer vaša druga zdrava beba koju ste rodili nakon prvog pobačaja, to vas može navesti da sumnjate u važnost samog pojma.

On stavlja teret na pleća vaše bebe

I na kraju, neke majke izričito ne vole ovaj termin jer on stavlja nepotrebno veliki teret na leđa tako malog stvorenja. One ističu da je sam termin užasan jer implicira da je „dugina beba“ nastala samo da bi se zamenilo izgubljeno dete, što nije istina. Ako dete pomisli da je stvarno tako, to može dovesti do ozbiljne krize identiteta, posebno ako odrasta sa naglaskom na toj frazi. Takođe, ono bi se moglo zapitati da li bi uopšte postojalo da je prva trudnoća bila uspešna.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group