Doživeli ste pad u toku trudnoće: šta dalje da radite?

Trudnice imaju daleko veće šanse da dožive pad od žena koje nisu u drugom stanju.

Istraživanja pokazuju da više od 30 % žena doživi slučajan pad u toku trudnoće. Kao rezultat toga javljaju se ogrebotine i modrice koje su neprijatne, ali nisu opasne po život. Međutim, u drugim slučajevima može se dogoditi da pad nanese štetu bebi u stomaku. Potencijalne komplikacije usled pada uključuju rano odvajanje placente od materice, lomljenje kostiju, povrede glave majke ili lobanje fetusa. Iako ovo zvuči zastrašujuće, od ukupnog broja trudnica koje dožive pad u ovom delikatnom periodu života, manje od 10% njih zahteva medicinsku pomoć.

Zašto su padovi češći u trudnoći?

Postoji više razloga zbog koji su trudnice vrlo nespretne i sklone padovima. Kako stomak trudnice raste, to dovodi do pomeranja centra gravitacije ka napred. Samim tim žena se oseća nesigurnom na nogama, naročito na neravnim površinama ili šljunkovitim stazama. Pored toga, telo trudnice počinje da proizvodi više hormona relaksina kako se termin za porođaj bliži da bi se grlić materice mogao više istegnuti, što ujedno utiče i na to da zglobovi i ligamenti postaju labaviji. Njihova opuštenost znači nestabilnost na nogama.

Da li će pad u trudnoći naškoditi bebi?

Dobra vest je da nije svaki pad u trudnoći opasan po bebu. Stomak trudnice je tako dizajniran da pruža savršenu zaštitu vašoj bebi usled različitih okolnosti. Unutar materice, beba je okružena amnionskom tečnošću koja može da apsorbuje šok. Fetus je takođe zaštićen mišićavom matericom, čvrstom membranom i trbušnom dupljom, koja uključuje mišiće i kosti, što znači da on ima čvrst sloj zaštite.

Kada potražiti pomoć lekara?

Nakon pada važno je da procenite svoje stanje. Povrede poput ogrebotina sanirajte antiseptikom i stavite čistu gazu kako bi sprečili infekcije. Lečenje infekcija je teže u trudnoći jer nisu svi lekovi bezbedni za bebe. Ukoliko osećate kontrakcije, intenzivnu bol ili imate vaginalno krvarenje trebalo bi hitno da se javite lekaru. Takođe, ako se beba ne pomera ni malo nakon pada, to je alarm za uzbunu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group