Disciplinovanje deteta koje ujede i udara drugu decu u vrtiću

Nema sumnje da će vam biti vrlo neprijatno kada vam vaspitačica saopšti da je vaše dete udarilo ili ujelo svog drugara u vrtiću.

Da li to ima veze sa vašim načinom njegovog vaspitanja? Da li se ono samo branilo ili je postalo agresivno? Kada se to dogodi jednom, ne postoji stvarni razlog za paniku. Međutim, ako se ovi ispadi ponavljaju preplaviće vas sva moguća osećanja od frustracije, preko stida do uplašenosti jer ste „podbacili“ u ulozi majke.

Kao prvo, niste podbacili u svojoj najvažnijoj životnoj ulozi, koliko god da vam situacija izgleda beznadežno. Ponekad je ovakvo ponašanje normalni deo razvoja deteta. Međutim, ako se nastavlja kontinuirano, važno je da znate šta u tom slučaju možete da uradite da ga zaustavite.

Zašto deca grizu i udaraju druge?

Deca najčešće posežu za fizičkom agresijom kada pokušavaju da komuniciraju. Ona će ujedati i udarati druge pokušavajući da utvrde da li će ta akcija ispuniti njihove zahteve ili ne. U najvećem broju slučajeva dete će ugristi ili udariti drugara u vrtiću kada je uznemireno, uplašeno ili ako ne može da nađe prave reči da se izrazi. Ovo se najviše događa ako se sa drugim detetom otima oko iste igračke. Detetov mozak ne može da obradi emocije kroz koje prolazi i frustracija dovodi do toga da dobija želju da reaguje agresivno. S druge strane dobar deo mališana ujeda kada je kod njih aktivno nicanje zuba, ali i da bi skrenulo pažnju na sebe. Osim toga, u ne tako malom broju slučajeva deca ujedaju kada su preumorna.

Kako možete sprečiti svoje dete da ujeda i grize drugare u vrtiću?

Koristite jednostavne reči u obraćanju detetu – Kada se obraćate svom mališanu povodom ovih oblika ponašanja koristite fraze poput „bez ujedanja“ i „bez udaranja“ i uz to obavezno održavajte kontakt očima sa njim. Pre odlaska u vrtić naglasite da tamo nije dozvoljeno ujedanje i udaranje.

Naučite dete da se izražava – Kada dete nije sposobno da kaže šta oseća, ono će udarati i gristi sve oko sebe. Naučite ga da koristi jednostavne reči da kaže kako se oseća. To mogu biti „želim to“, „hoću to“, „vrati mi to“ i slične.

Ignorišite ako pokušava da skrene vašu pažnju – Ako utvrdite da dete udara i ujeda druge da bi privuklo vašu pažnju, potrudite se da mu je uskratite. Umesto da ga uzmete u naručje i mazite, jasno mu recite da tim ponašanjem ne može da dobije vašu naklonost.

Navedite dete da kaže izvini – Osim u vrtiću, dogodiće se da vaš mališan ujede i dete na igralištu. Tada ćete dobiti priliku da sa njim vežbate kako bi trebalo da se ponaša da ispravi svoje loše postupke. Ohrabrite ga da se izvini detetu koje je ujelo i da objasni zašto je to uradilo.

Koristite pozitivne mere discipline – Praksa je pokazala da batine ne pomažu kod ispravljanja lošeg dečijeg ponašanja. Iako ćete sigurno makar nekad poželeti da svoje dete kaznite što je udarilo ili ugrizlo drugo dete, ne želite da mu šaljete poruku da je fizička agresija prihvatljiva u bilo kom slučaju. Umesto toga koristite pohvale i nagrade kada se dete ponaša lepo i ne povređuje druge oko sebe.

Pratite tempo svog deteta – Budući da deca imaju običaj da ujedaju i udaraju druge kada su pospana, premorena ili gladna, najvažnije je da sledite doslednu rutinu koja će mu obezbediti dovoljno vremena za san, kao i redovne obroke.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group