Da li ste spremni da budete majka?

Kada parovi donose odluku o tome da imaju bebu, važno je da budu mentalno, fizički i emocionalno spremni za to.

Kao i pri donošenju svake druge važne odluke, što bliže dođete do tačke kada ste zaista spremni za to da budete roditelji, to ćete taj zadatak lakše izvršavati. Jer koliko god primamljivo izgledalo to da kraj sebe imate svoju mini verziju, roditeljstvo zahteva mnogo odgovornosti i to nije odluka koju bi trebalo donositi olako.

Vaš život će se zauvek promeniti u momentu kada vaša beba dođe na svet. I mada je većina životnih promena pozitivna, to nije uvek lako primetiti u priči sa bebom koja plače i budi vas po celu noć. Dakle, za neke od stvari koje idu u paketu sa bebom morate biti spremni, ako želite da uživate u svojoj ulozi roditelja.

Kao prvo – otkrijte zašto želite da imate bebu?

Najveće i najteže pitanje koje bi parovi trebalo sebi da postave je zašto uopšte žele bebu. Da li smatraju da će to dati stabilnost njihovom braku ili misle da im vreme po tom pitanju ističe? Ako je tako, to su pogrešni razlozi za donošenje bebe na svet. Međutim, ako je razlog taj što želite da imate nekog ko je plod vaše ljubavi, to je znak da su vaše želje iskrene.

Da li ste spremni da se nosite sa nedostatkom sna?

Čak i ako ste bili vrlo aktivni noću dok ste izlazili sa svojim momkom ili drugaricama, to ne može da se poredi sa onim što će vas snaći kada vaša beba dođe na svet. Gubitak sna je nešto što ne biste smeli olako da shvatate. Razmislite o tome kakvi ste ujutro ako niste spavali punih 8h. Ako znate da možete bez problema da funkcionišete i sa manjkom sna, to je dobar znak jer vam poručuje da ste spremni da budete majka.

Da li uživate u tome da provodite vreme sa bebama i decom?

Činjenica je da ne uživamo svi u istim stvarima. Nekima od nas prirodno dolazi to da uživamo u vremenu koje provodimo da bebama i decom. Međutim, ima i onih kojima to hteli ne hteli predstavlja istinski napor. Suludo je sebe dovoditi u situaciju kada si prinuđen da budeš okružen decom, a da to zaista ne želiš. Ako sebe u toj priči prepoznajete, to je znak da nije pravo vreme za vas da budete majka.

Da li ste emocionalno spremni da imate bebu?

Zaista je važno da emocionalno budete spremni za to da imate bebu. U suprotnom naći ćete se u vrlo nezahvalnoj situaciji. Znaci koji ukazuju na emocionalnu spremnost uključuju plan za upravljanje stresom, posedovanje mreže podrške na koju se možete osloniti, svesnost o tome da ne znate sve, ali da ste spremni da učite.

Da li ste fizički spremni za bebu?

Zdravlje žene je ono koje se primarno posmatra kada se odlučuje o donošenju bebe na svet. Međutim, iako je ono zaista važno, jednako je bitno i zdravlje njegov partnera. Ako bilo šta s jedne ili druge strane nije u najboljem radu, to će prilongirati začeće, učiniti trudnoću otežanom i potencijalno ugroziti život bebe i majke na porođaju. Takođe, važno je i da majka i otac nakon rođenja bebe budu u stanju da se brinu o njoj.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group