Da li je vreme da svojoj deci poverite veće odgovornosti?

Misija svakog roditelja je da svoje dete nauči da bude sposobno da se brine samo o sebi.

To se odnosi i na preuzimanje određenih odgovornosti, kada za njih dođe vreme. Međutim, postaje zaista teško zaključiti da li je pravo vreme za to da deci date veće odgovornosti. Kao roditelj, morate pronaći način da uskladite dobrobit vaše dece sa učenjem veština koje će im biti potrebne kako bi postala nezavisna.

Najvažnije od svega je da uzmete u obzir njihovu bezbednost, kao i šta je dete u stanju da podnese u datom momentu. Ne bi trebalo previše da očekujete, ali ni da preterano dovodite u pitanje sposobnosti svog deteta. Donosimo vam danas nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da odlučite kada je vreme da deci dodelite više odgovornosti.

Uzmite u obzir zakon – Kada odlučujete da li ćete svom detetu dodeliti veću odgovornost ili ne, morate imati u vidu šta je zakonom dozvoljeno. Ako po zakonu ne biste smeli ostavljati dete mlađe od 12 godina samo kod kuće, a smatrate da bi se vaš 11-godišnjak dobro snašao sam, to vam može stvoriti problem ako vas neko prijavi policiji.

Budite 100% sigurni da dete to može da podnese – Da li je vaše dete već pokazalo da može da se nosi sa dodatnom odgovornošću koju ste mu dali? Deca sazrevaju različitim tempom, tako da je nezahvalno oslanjati se na primere starije dece ili one iz vašeg okruženja. Možda vaše dete sa 12 godina nije spremno da bude samo kod kuće, iako je njegova sestra u tim godinama bez problema ostajala sama.

Postepeno dodeljujte veću odgovornost – Dobar način da se dete navikne na veću dozu odgovornosti je taj da ga postepeno navikavate na to da ostaje samo kod kuće. Započnite sa 15 minuta, pa povećajte na pola sata, a kroz par dana na sat vremena. Na ovakav način dete će lakše prihvatiti svoju novu odgovornost.

Nadzirite dete kada dobije nove odgovornosti – U idealnom slučaju deca bi trebalo da vežbaju snalaženje sa novim odgovornostima pod budnim okom roditelja. Ako na primer žele hrčka za ljubimca, vaš zadatak je da proveravate da li ga redovno hrane i čiste njegov kavez. Ako se ne brinu dobro o njemu, to je znak da nisu spremna za veće odgovornosti.

Uzmite u obzir faktore rizika – Još jedna stvar koju bi trebalo da razmotrite jeste da li postoji bilo kakav rizik ako detetu dodelite više odgovornosti. Rizik bi prvenstveno trebalo da se odnosi na ugrožavanje detetove bezbednosti, a zatim i vaše imovine. Ako vaš tinejdžer želi da ostane sam kod kuće za vikend, velike su šanse da će napraviti žurku na kojoj će biti 300 ljudi. Ako ne želite da se to dogodi zadužite nekog da ga nadgleda ili ga povedite sa sobom.

Da li vaše dete zna da sledi vaša uputstva – Sigurno ste svom detetu u više navrata rekli da ne sme nikom da otvara vrata ako nema odraslih kod kuće, ali da li ste ikad bili u prilici da proverite da li će vas poslušati? Ako rešite da ga ostavite samog, možete zamoliti komšiju da dođe i pozvoni na vaša vrata, dok vi posmatrate kako će vaše dete reagovati. Ako dete otvori bez problema, to je znak da nije spremno za veću odgovornost.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group