Da li je vejp bezbedan u toku trudnoće i dojenja?

Iako su majke većinom svesne toga da pušenje u toku trudnoće i perioda dojenja narušava zdravlje beba, možda ne postoji isti nivo svesti kada je vejp u pitanju.

Naime, iako vejp izgleda kao bolja alternativa klasičnom konzumiranju cigareta, njegovo korišćenje u toku kako trudnoće tako i dojenja nije bezbedno. Baš kao što hemikalije koje se nalaze u vejpu, mogu putem krvi majke da dođu do bebe u stomaku, isto važi i za mleko koje beba pije.

Sve što majka jede, pije ili na bilo koji drugi način unosi u svoj organizam, u celosti ili delimično dospeva u njeno mleko. Ako se odlučite da dojite svoju bebu, morate biti svesni toga šta unosite u svoj organizam kako ne biste slučajno naneli nepopravljivu štetu svom mališanu. Budući da vejp predstavlja lošu naviku koja nije bezbedna ni za odrasle, bez mnogo razmišljanja ju je potrebno svrstati u kategoriju za izbegavanje kada su trudnoća i dojenje u pitanju.

Razlozi zašto vejp nije bezbedan u toku dojenja:

Štetne hemikalije se prenose putem mleka – Ako majka koja doji bebu koristi vejp, hemikalije i nikotin koji udiše se lako putem krvotoka prenose do njenog mleka. Ovakvo mleko može da izazove loše napredovanje bebe. Kada nikotin dospe u organizam, potrebno mu je oko 10h da ga se telo oslobodi. Ako majka koristi redovno vejp, a bebu doji na 3h to znači da ne postoji siguran vremenski period u kom može da doji bebu.

Rizik od zdravstvenih problema kod beba se povećava – Organizam odraslih je mnogo jači, ali nije otporan na štetan uticaj nikotina. Samim tim telo bebe kao da nema nikakve šanse protiv njega. Bebe čije majke u toku dojenja koriste vejp se suočavaju sa većim rizikom od zdravstvenih problema, od onih čije majke to ne rade. Vejp može uticati na smanjenje apetita, ali i dovesti do osećaja mučnine i povraćanja. Takođe, može uzrokovati nepravilan rad srca kod bebe i izazvati poremećaj sna. Potpuno logičan zaključak je da ometa normalan rad pluća i doprinosi riziku od dijabetesa.

Proizvodnja mleka se može smanjiti – Pored svih drugih negativnih faktora, vejp može uticati i na proizvodnju količine mleka. Kada nikotin uđe u krvotok majke, on utiče momentalno na proizvodnju mleka. On dovodi do toga da se nivo seruma prolaktina smanjuje, kad beba krene da pije majčino mleko, umesto da se povećava. Manja količina mleka ujedno će dovesti do toga da beba slabije napreduje i da ćete prema preporuci pedijatra morati da krenete da koristite dohranu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group