Porodica - Deca

Da li je vašem detetu potrebno više vremena sa tatom?

Poslovi i obaveze u porodici nisu uvek ravnomerno raspoređeni.

Čast izuzecma, ali majka je uvek ta koja na sebe preuzme najveći deo svega, ujedno se trudeći da loptu prebaci malo i na drugi deo terena. Čak i u slučajevima kada majka nije stalno sa decom kod kuće, kada su oba roditelja u radnom odnosu, majka je ta koja oblači decu, kupa ih, hrani, uspavljuje, ispravlja greške pri pisanju, čitanju, opominje ih da se obuku kada izlaze napolje i slično.

Opet ponavljamo, čast izuzecima, ali u većini slučajeva se otac oseća kao neko ko je tu da pripomogne ako zatreba, dok je zapravo situacija trebalo da bude sasvim drugačija. Važnost oca u odgajanju dece je neupitna - on je zadužen za oblikovanje ličnosti deteta u istoj meri kao i majka. Shodno tome, njegova sporedna uloga u porodici, nikako nije dobra.

Stabilna očinska figura je važna za razvoj deteta. Osim ljubavi i nežnosti koju otac detetu treba da pruži, njegovo aktivno učestvovanje u odgoju i vaspitanju deteta pomaže pri njegovom kognitivnom i socijalnom razvoju. Kada je otac prisutan u životu deteta, kada je upoznat sa dečijim interesovanjima, i kada je tu za pitanja koje dete postavlja, pomaže mu da izgradi svoj mir i osećaj samopouzdanja. Ukoliko ste u dilemi da li je vašem detetu potrebno da više vremena provodi sa svojim tatom, pokušaćemo ovom prilikom da vam to odgonetnemo.

AKO VAS U NJEGOVOM ODSUSTVU ISPITUJE GDE JE TATA

Dete kom nedostaje otac će svako odvajanje od njega da shvati kao uznemirujuću promenu. S druge strane dete koje dovoljno vremena provodi sa tatom, neće njegovo odsustvo doživljavati traumatično pre svega jer je sigurno u ljubav koju dobija.

AKO SE VI OSEĆATE PREUMORNO

Niko ne tvrdi da roditeljstvo nije veliko opterećenje, ali ako ste vi ta osoba koja ne stiže nikako da predahne u toku dana, dok vaša jača polovina ima vremena za fudbal sa prijateljima, jasno je da stvari nisu ravnomerno podeljene. Ukoliko ste iscrpljeni dok pokušavate da za sve i svakog nađete vremena i mesta u svom životu, gledajući kako vaš partner pri tom ne učestvuje mnogo u aktivnostima oko dece, evidentno je da treba malo više da mu prepustite da bude otac.

AKO VAŠE DETE PREVIŠE VREMENA PROVODI GLEDAJUĆI CRTAĆE

Neminovno je da će dete insistirati da mu pustite crtaće kada ih prvi put pogleda. Naročito kada dodje u određene godine kada mu igračke koje ima nisu dovoljno interesantne, i kada crtani junaci preuzimaju kormilo. Više od sat vremena gledanja crtaća dnevno se nikako ne preporučuje. Kada to prekorače, ugasite televizor, spremite ih za šetnju i pozovite tatu. Šetnja po parku, igranje na travi loptom ili na igralištu je svakako kvalitetnije provedeno vreme od gledanja crtaća.

AKO JE VAŠE DETE ČESTO AGRESIVNO

Ako imate utisak da je vaše dete van vaše kontrole, onda to isto vervatno i jeste. Ali zašto? Zato što je sa vama češće nego sa ocem, koji treba da mu jasno stavi do znanja da su dve glave tvrdoglavije od jedne. Dakle, roditelji treba da deluju kao tandem, pri svim segmentima odgoja deteta. Ako dete misli da može da savlada vas, sigurno će mu teže pasti kada se bude morao suočiti sa dva protivnika.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group