Da li je šporet na plin opasan po dečije zdravlje?

Nauka iz dana u dan sve više napreduje i sve informacije koje nam može dati su vredne razmatranja, naročito ako se tiču zdravlja naše dece.

Nedavno je vrlo aktuelna tema u javnosti bila uticaj šporeta na plin na zdravlje dece. Naime, problem je nastao kada se postavilo pitanje da li njihova upotreba dovodi do toga da deca imaju problema sa plućima. To je navelo mnoge roditelje da se zabrinu za kvalitet vazduha u svojim domovima i naravno za zdravlje svojih mališana.

Da li su šporeti na plin opasni?

Da, na isti način na koji su opasni i automobili koje vozimo i bazeni u kojima plivamo. Sve su to svakodnevne opasnosti koje zahtevaju svest i oprez. Opasnosti od toksičnih gasova koji se emitiju pri sagorevanju plina u šporetu, poznate su godinama unazad. Nedavne studije sugerišu da plinski šporeti proizvode više štetnih hemikalija nego što se ranije verovalo i da bi toga trebalo da budemo svesni. Procenjuje se da se oko 12% dece koja ima astmu, suočava sa ovim stanjem zbog upotrebe šporeta na plin u domaćinstvina. Ali, povezanost nije uvek nužno i uzrok , što znali da su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdio precizniji razlog. Ali, u svakom slučaju postoje stvari koje možete da uradite sa smanjite izloženost toksinima u svom domu.

Pravilna ventilacija – Korišćenje pravilne ventilacije je od presudnog značaja za ljudsko zdravlje, a posebno dolazi do izražaja u domovima sa šporetom na plin. Prilikom kuvanja je potrebno koristiti asporator i otvarati prozore najbliže šporetu.

Upotreba prečišćivača vazduha – Prisustvo prečišćivača vazduha u domu u velikoj meri smanjuje štetu koju nanose toksini, bakterije i virusi iz vazduha ljudskom organizmu. Postoji mnogo stvari u vazduhu koje mogu da izazovu astmu, zbog čega je ovaj uređaj neophodan domovima u kojima je prisutan između ostalog i šporet na plin.

Provera detektora za curenje plina – Ako u stanu ili kući imate šporet na plin, nužno je da redovno proveravate ispravnost svojih detektora za curenje plina. Mnogi se oslanjanju na svoj njuh kako bi detektovali curenje plina, što je zaista loša taktika.

Savesno kuvanje – Svakodnevna upotreba šporeta na plin definitvno nije poželjna. Kako biste smanjili njegov uticaj na zdravlje svojih ukućana pobrinite se da nađete neke zgodne alternative poput upotrebe električnog šporeta, friteze, mikrotalasne rerne ili ekspres lonca i sličnih uređaja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group