Da li je imunološki sistem beba jači nešto što mislite?

Najveći broj ljudi pretpostavlja da bebe imaju vrlo slab imuni sistem, jer se još uvek nisu susrele sa mnogobrojnim bakterijama i virusima.

Iako je to u principu tačno, njihov imunološki sistem je jači nego što možete i da zamislite! Od davnina je vladalo mišljenje da su bebe vrlo slabe po rođenju, jer je njihov imuni sistem još uvek u fazi razvoja. I mada i dalje postoji preporuka da se bebe drže dalje od javnih prostora i osoba koje su prehlađene, nova studija pokazuje da je po rođenju i u najjranijem detinjstvu, imunitet beba znatno jači nego što se prvobitno mislilo.

Istraživanje je pokazalo da je imuni sistem beba u potpunosti razvijen već sa 2-3 meseca. To znači da je spreman da se uhvati u koštac sa bakterijama i virusima iz okruženja. Ali, u ovoj fazi imuni sistem je još uvek nov, odnosno nikad nije bio u kontaktu sa bilo čim protiv čega bi morao da se bori da bi bebe ostale zdrave. On je dakle sposoban da se bori i odbrani od bolesti, što znači da mu se nije godinama unazad pripisivalio dovoljno zasluga.

Kako se razvija imuni sistem kod beba?

Građevinski blokovi imunog sistema su takozvane T ćelije, a one počinju da se formiraju vrlo rano još u trudnoći. Naime, sa dva meseca one započinju da grade temelje imunog sistema, što znači da su u četvrtom mesecu potpuno sposobne da se bore sa različitim bolestima. Međutim, budući da je materica sterilno okruženje, nema potrebe da se T ćelije pozivaju u pomoć. Kada se beba rodi, njen imuni sistem kreće da slabi. U prvim nedeljama po rođenju biće slabiji nego što je bio dok je ona bila u maminom stomaku, sve dok ne krene ponovo da jača. Zbog ovog je preporučljivo bebu u tim danima držati podalje o izvora zaraze, kako bi njen imuni sistem imao vremena da ojača.

Zašto se bebe često razboljevaju?

Većina beba provodi prvih 6 meseci svog života bez prehlada. Nakon tog perioda čini se da se razboljevaju na najmanji nagoveštaj pojave virusa ili bakterija. Ne, to nažalost nije plod vaše mašte, već u tom period života bebe njen imunitet može oslabiti. Do šestog meseca bebe u sebi imaju antitela koja su nasledila od majki, koja im pomažu da odolevaju bolestima. Međutim, nakon ovog perioda dolazi vreme kada bebe moraju da izgrade svoj imunitet. Budući da njihov imunitet nije još uvek u potpunosti zreo i da se nije borio sa bakterijama i virusima, odnosno nije stvorio rezistenciju na njih, beba će biti bolesna.

Kako imunološki sistem beba reaguje na bolesti?

Do nedavno se smatralo da se bebe razboljevaju jer je njihov imuni sistem još uvek u fazi razvoja i što se još nije susretao sa bakterijama i virusima, a istrošio je zalihe koje je dobio od majke, međutim zapravo se sve posmatralo iz pogrešnog ugla. Razlog zbog kog je imuni sistem beba smatrao slabim je bio taj što su ga upoređivali sa sistemom odraslih, što je priznaćete bila greška. T ćelije beba su prema rečima naučnika, u stanju da brže otkriju virus u organizmu od onih koje se nalaze kod odraslih osoba. Samim tim imuni sistem beba šalje jači odgovor na viruse nego što se to slučaj kod odraslih i zaustavlja mnoge od njih na putu da razbole bebu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group