Da li haos u kući može uticati na razvoj deteta?

Najnovija istraživanja pokazuju da „haos“ u kući može ostaviti posledice na kognitivni razvoj deteta.

Naime, da pitate bilo koju mamu da li je atmosfera u njenoj kući mirna ili haotična, verovatno bi vam rekla da većinu vremena više naginje ka haotičnog strani. Iako se čini da sa decom u priči nije moguće postići mir u kući, odnosno da će uvek biti vike, plakanja, skakanja i trčanja, trebalo bi da imate na umu da postoji rizik za mališane koji žive u takvom okruženju.

Da li je samo haos problematičan?

Pored haotične atmosfere u kući, loša ishrana je takođe ta koja može negativno uticati na razvoj deteta, odnosno dovesti do problema sa rastom, pamćenjem, pažnjom i emocionalnom kontrolom. Ovo se posebno odnosi na decu kojoj je dostupna veća količina slatkiša i grickalica, kao i druge prerađene hrane, koja ostavlja trajne posledice na rast i razvoj. U tom pogledu, ovo je samo dodatno upozorenje roditeljima da povedu računa koju vrstu hrane daju svojim mališanima i u kojoj količini.

U kom periodu dečijeg razvoja je najvažniji mir u kući?

Naime, deca počinju da se kognitivno razvijaju u periodu između 2. i 5. godine. Sprovedeno istraživanje obuhvatilo je decu ovog uzrasta, kako bi se otkrilo šta najviše utiče na njihov razvoj. Ono što je podvučeno crvenom bojom u tom istraživanju je to da su deca koja odrastaju u kućama ispunjenim bukom i koja nemaju zdravu rutinu i disciplinu, pokazala veće kašnjenje u razvoju od ostale. Iz ovog sledi zaključak da je na roditeljima zadatak da stvore mirno okruženje u kom će deca odrastati, jer je ono presudno za njihov zdrav razvoj.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group