Da li bi decu trebalo učiti da dele svoje igračke sa drugima?

Jedna od prvih stvari koju većina roditelja želi da nauči svoju decu je umetnost deljenja.

Međutim, iako će većina mališana uzrasta od 2-4 godine biti uzbuđena zbog dolaska njihovih drugara na igranje, nešto će se u njima promeniti kada do tog zapravo dođe. Vaše dete možda jedva čeka da svojim drugarima pokaže svoje nove igračke, ali kada oni konačno stignu, situacija će se drastično promeniti.

Dok drugari vašeg mališana budu prevrtali korpe sa igračkama, tražeći u njima ono što bi ih moglo zanimati vaše dete će vrišti na sav glas da je “meda njegov…kocke, kamion” i sve drugo što druga deca budu dotakla. Odjednom osećate se kao potpuni gubitnik, jer niste uspeli u važnoj misiji. Niste naučili svoje dete da deli sa drugima. Ono će sedeti u ćošku okruženo svojim igračkama, dok će druga deca biti na krilima svojih majki koje će gledati da što pre napuste vaš dom.

Kada ostanete sami, vaš mališan će biti uznemiren i vi ćete biti uzmenireni. Razmišljaćete o tome kako ostale mame sigurno misle da ste loša mama koja nije naučila svoje dete da deli igračke sa drugom decom. Ali, ako zamenite uloge i zamislite da umesto dece njihove mame “kopaju” po vašim stvarima, šta bi se dogodilo? Da li bi vam bilo pravo? Možete li da zamislite da vaše prijateljice izvade sve stvari iz vašeg ormara i isprobavaju ih pred vama? Neugodno, zar ne?

Zašto onda forsiramo našu decu da dele, kad mi sami to ne želimo?

Moglo bi se reći da smo negde duž puta zaboravili da smo i sami bili deca i da su nam naše igračke značile najviše na svetu. Pored toga, od nas kao odraslih se ne očekuje da sa svojim prijateljima delimo sve svoje stvari, što takođe nije fer prema deci. Samim tim izvući ćemo zaključak da je ponekad u redu da ne želite nešto da podelite.

U situaciji kada se nađete na stranom terenu, odnosno u gostima kod drugara vašeg mališana, sve su šanse da će se ista priča kakva je bila i kod vas ponoviti. Vaše dete će želeti neku igračku, a njegov drugar će odbijati da mu je da grčevito je stežući. I dok će mu roditelji govoriti da “mora da deli”, vi možete iskoristiti drugačiju taktiku. Kažite nešto poput “hej, u redu je. Nisi bio spreman da daš svom drugaru da se igra sa to igračkom. Kada budeš bio spreman, javi nam”. Verovatno će roditelji tog deteta ostati u šoku, ali dajte šansu ovakvom pristupu. Kroz najviše 5 minuta drugo dete će vašem mališanu pružiti datu igračku.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group