Da li bebe mogu da nauče da plutaju po vodi ili je to samo mit?

Sigurno ste do sad imali priliku da vidite video klipove sa bebama od par meseci kako uspešno plutaju po vodi.

Možda ste pomislili da je to samo trenutak koji je slučajno zabeležen kamerom i da bebe nemaju zaista ove sposobnosti. Naime, statistike pokazuju da je utapanje najčešći uzrok smrti kod dece, zbog čega je važno da se pobrinete da vaši mališanu budu bezbedni u blizini bazena, mora i reka. Pored tradicionalnih časova plivanja, postoji još nešto što može da bude dobra opcija za one najmlađe. U pitanju je takozvano “samo-spašavanje beba u vodi” ili popularno “bebi plivanje”.

Nažalost, svake godine ogroman broj dece nastrada u neposrednoj blizini svojih roditelja jer ne poseduje veštine plivanja i nikad nije prošlo ovu jednostavnu obuku. Kako do toga ne bi došlo, što je zapravo suština na koju se svodi samo-spašavanje beba, važno je da beba nauči kako da se održava na vodi dok pomoć ne stigne.

Naime, postoje različite tehnike koje instruktori koriste kako bi naučili bebe da plutaju, ali je krajnji cilj svake od njih da se roditeljima pruži dovoljno vremena da odreaguju i priteknu svom mališanu u pomoć. Umesto dakle, da beba koja je upala u bazen ili je poklopio talas na moru, tone na dno ona će zahvaljujući ovoj veštini da se podigne na površinu i pluta po njoj. Da bi beba vladala ovom tehnikom nije potrebno da zna da pliva, što je primetićete velika prednost.

Na samom početku obuke, bebe treniraju u kupaćim kostimima (odnosno pelenama za plivanje), a zatim se prelazi na kompletnu garderobu, kako bi se stvorila što realnija situacija. Kako beba postaje starija, ona dobija instrukcije po pitanju toga kako da napravi par poteza ka ivici bazena. Kao takva ona bi mogla da prvobitno pluta na leđima, kao i da se okrene i zapliva ka obali. Takođe, ako nema snage do obale, beba bi mogla da se vrati na leđa i nastavi bezbedno da pluta dok pomoć ne stigne.

Kako se ova tehnika razlikuje od klasičnog plivanja?

  • Prilikom obuke beba za samo-spašavanje instruktor radi sa samo jednom bebom u trenutku, dok su časovi plivanja obično grupni.
  • Časovi za bebe se održavaju svakodnevno u trajanu od 6-9 nedelja, dok je plivanje u treminima uglavnom 2 puta nedeljno.
  • Prilikom časova za samo-spašavanje beba, one se dovode u situacije koje mogu biti neprijatne poput pada u bazen, kako bi se aktivirao njihov instinkt i kako bi mogle u stvarnosti da reaguju plutanjem, bez obzira na to koliko u trenutku to bilo za njih stresno. S druge strane časovi plivanja podučavaju decu tehnikama pravilnog disanja, zadržavanja daha i pokreta tela.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group