Da li bebe dok piju majčino mleko mogu da osete da je ona pod stresom?

Činjenica je da su bebe intuitivnije nego što većina misli.

Majke koje doje svoje bebe, najčešće misle da stres koji osećaju, pogađa samo njih. Međutim, ispostavlja se da nije tako. Kao rezultat stresa, najčešće dolazi do promene u količini i sastavu majčinog mleka, što bebe mogu itekako da osete već u prvim nedeljama po rođenju. Samim tim, važno je da majke koje doje svoje bebe, obrate pažnju na stvari koje im donose stres, odnosno da nađu način da se što efikasnije nose sa njim.

Naime, dojenje bi trebalo da predstavlja vreme kada se majka i beba povezuju i uče jedna o drugoj. Međutim, to može postati vrlo teško ako je žena pod stresom. Iako je fizički tu da obezbedi hranu svojoj bebi, njen um je negde drugo. Samim tim, mleko koje beba dobija sastoji se od hormona stresa. Ovo je sigurno nešto što bi sve majke želele da promene, ali najčešće ne znaju kako.

Kada bebe po prvi put mogu da osete stres?

Bebe već sa par nedelja mogu da osete stres preko mleka koje dobijaju. Njihova sposobnost da prepoznaju šta je stres, može imati negativne efekte na njihove sesije dojenja. Prema rečima stručnjaka, bebe sa tri meseca mogu da prepoznaju da su osobe oko njih pod stresom. To bi značilo da ako je majka pod stresom i beba je. Studije pokazuju da bebe posmatraju lice majke, osluškuju ton glasa i osete miris njenog tela koji im zajedno govore kako se ona oseća.

Kako stres utiče na majčino mleko?

Sastav majčinog mleka se menja kada je ona pod stresom. U tim situacijama oslobađa se hormon kortizol u telu, koji odlazi u majčino mleko. Ovaj hormon utiče na signale u mozgu, posebno u oblasti zaduženoj za emocije.

Kako kortizol utiče na bebe?

Dokazano je da povišen nivo kortizola u telu može negativno uticati na temperament bebe. U tom pogledu, ako su pozitivne interakcije sa majkom ograničene, jer ona pati od postporođajne depresije, može se dogoditi da se stres koji beba oseća zadrži. Prema istraživanju bebe koje su bile izložene konstantno visokom nivou kortizola iz mleka teže su se uspavljivale i generalno su bile uplašene i anksiozne. Stres koji majke doživljavaju posle porođaja, a koji bebe osećaju putem mleka može oblikovati način na koji bebe doživljavaju svet oko sebe.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group