3 istine o carskom rezu koje moraju biti rečene jasno i glasno

Donošenje bebe na svet je pravo čudo.

Toliko toga je potrebno da teče savršeno da bi kroz 9 meseci majka bila u mogućnosti da rodi svoju bebu. Što je još fascinantnije, bebe mogu doći na svet na dva načina, pri čemu rode nemaju svog udela u celoj priči. Svakako da je prirodan porođaj onaj koji svaka žena želi za sebe, ali postojanje carskog reza je ono koje je do sad kroz istoriju spasilo živote milijardama bebi i majki.

Od davnina žene su se porađale kod kuće, u polju, u bazenu i bez pomoći medicinskog osoblja. Njihov podvig donošenja bebe na svet bez lekova i asistencije sa strane smatrao se herojskim delom. I mada niko ne umanjuje tu hrabrost, čudno je kako se na carki rez gleda kao na “lak izlaz”. Većina ljudi će kada čuje da se žena porodila putem carkog reza, doživeti njen podvig kao manje vredan, što je potpuno nepravedno. Iz ovog razloga vam donosimo 3 istine o carskom rezu koje moraju da budu izrečene.

Majke koje se porađaju putem carskog reza su neverovatno hrabre

Priprema za carski rez nije šetnja kroz park. Ženinom partneru nije dozvoljeno da bude kraj nje na porođaju jer je lekarima potreban sav mogući prostor, kao i higijena i koncentracija. Dakle, dok je pripremaju za carski rez, trudnica mirno mora da leži, sasvim sama na hladnom operacionom stolu i da razmišlja o tome šta je čeka. U tim trenucima ona mora da zadrži hrabrost u sebi i da se seti da je ovo neophodno za život njene bebe. Ovo posebno teško pada trudnicama koje po hitnom postupku šalju na carski rez.

Majke koje se poređaju putem carkog reza su snažne

Carski rez nije nešto za čim trudnice čeznu. To je najčešće neohodna medicinska intervencija, iako se dešava da neke trudnice naprave takav dogovor sa lekarom, da budu podvrgnute carkom rezu, jer im je tako “lakše”. Drage naše, nema ničeg lakog u tome da na svet donesete bebu ovim putem. To je operacija i to često vrlo opasna iako je na hiljade lekara izvodi svakodnevno vekovima unazad. Neke majke se mentalno pripreme za carki rez jer znaju od početka trudnoće da ih on očekuje, a druge imaju svega par minuta za to. U tom pogledu važno je istaći snagu koju poseduje majka koja odlazi na carski rez, bio on planiran od početka ili ne.

Majke koje se porađaju putem carskog reza su predivne

Svaki porođaj ostavlja svoje jedinstvene ožiljke. Neki od njih su emotivni, a neki su fizički. Mame koje su donele bebe na svet carskim rezom najčešće imaju i jedne i druge. Ali, taj ožiljak na stomaku nije nešto što bi trebalo skrivati. On je podsetnik na snagu i hrabrost koja je bila potrebna da se beba donese na svet. On predstavlja magična vrata kroz koja je beba koju sada drže u naručju ugledala svetlost dana. Samim tim svaka majka koje je iskusila carski rez je predivna i nema razloga da se stidi svog ožiljka.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group