Da li nosite čarape dok spavate? 5 razloga koji će vas ubediti da prestanete

Svi smo bili u ovoj situaciji: zima je, spremate se za spavanje, ali spavaća soba je hladna i noge su vam smrznute. Par čarapa izgleda kao jedino logično rešenje, zar ne?

U ovom članku ćemo vam otkriti 5 razloga zašto spavanje u čarapama nije dobra navika.

Čarape mogu smanjiti cirkulaciju krvi tokom spavanja

Dok je spavanje sa čarapama često povezano sa poboljšanom cirkulacijom krvi, u nekim slučajevima može biti suprotno. Na primer, nošenje uskih čarapa tokom spavanja može smanjiti protok krvi. Ako imate hladne noge i želite da se zagrejete, obavezno izaberite udoban par.

Povećava rizik od infekcije kože

Nošenje čarapa od najlona ili drugog materijala koji nije pogodan za kožu povećava rizik od moguće infekcije kože. Najbolje je izabrati čarape od prirodnih, prozračnih tkanina.

Čarape za spavanje mogu podići telesnu temperaturu više nego što bi trebalo

Dok vam nošenje čarapa u krevet može pomoći da lakše zaspite, tokom noći mogu izazvati pregrevanje, naročito ako nosite čarape od tkanine koja ne dozvoljava koži da diše.

Nošenje čarapa može uticati na kvalitet vašeg sna

Nošenje uskih čarapa može učiniti da se osećate neprijatno, smanjujući kvalitet vašeg sna.

Loša higijena

Nošenje čarapa tokom spavanja može povećati rizik od loše higijene. Ako čarape nisu čiste ili napravljene od prozračne tkanine, to povećava šanse za kontaminaciju i neprijatne mirise.

Koje su čarape najbolje?

Postoje studije koje promovišu ideju spavanja sa čarapama. Pa ako ne možete da se zamislite da zaspite bez čarapa, uverite se da ne budu preuske, od tkanine koja ne diše, ali i da budu čiste. Takođe, odlučite se za par koji ne zadržava vlagu, što može dovesti do povećanja bakterija. Na primer, čarape napravljene od prirodnih materijala često su bolje od onih napravljenih od sintetičkih materijala, kao što je poliester. Obavezno menjajte čarape svake noći i redovno perite noge.

Evo nekih od najboljih opcija koje možete isprobati:

Vunene čarape

Vunene čarape omogućavaju adekvatnu akumulaciju i disipaciju telesne toplote zbog svoje male veličine vlakana. Ove čarape su obično veoma meke i udobne.

Pamuk

Pamučne čarape takođe omogućavaju adekvatno nakupljanje toplote i naknadno odvođenje toplote bez zadržavanja vlage i omogućavanja bakterijama da rastu. Preferirajte pamučne čarape koje su udobne.

Čarape za spavanje

Ove čarape su napravljene posebno za spavanje. Oni su labave i takođe sprečavaju rast vlage i bakterija.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group