6 znakova za prepoznavanje sociopate

Sociopatija, koja je širi pojam u psihijatriji i psihologiji, koristi se za opisivanje antisocijalnog poremećaja ličnosti.

Sociopate mogu doneti haos u naše živote na ovaj ili onaj način. Ali kako možete znati da imate posla sa takvim čovekom?

Izraz sociopatija opisuje ljude koji nisu u stanju da saosećaju sa svojim bližnjima, da se stave u njihovu kožu i da preuzmu odgovornost za svoje postupke. Sociopatija je jedna od uobičajenih mentalnih bolesti koja uprkos širokoj rasprostranjenosti (oko 4% populacije) nije poznata opštoj populaciji. Postaju samo neke izuzetno nasilne sociopate (= psihopate) koje u svest ljudi ulaze kao ubice, tirani ili kao personifikacija zla. Ostale sociopate ni ne prepoznajemo, tako da uvek nađemo logično objašnjenje za njihovo "iracionalno" ponašanje.

Sociopata ili psihopata?

Glavna razlika između psihopata i sociopata je u tome što prvi često imaju nasilne sklonosti i veoma su agresivni i mogu ići do krajnosti. Sociopate, s druge strane, često imaju tendenciju da se izoluju od društvenog okruženja. Psihopate imaju tendenciju da budu više manipulativni i minimiziraju rizik u kriminalnim aktivnostima. Sociopate su, s druge strane, obično nestabilnije i sklonije besu, a potom i opasnije.

Evo 6 uobičajenih znakova za koje stručnjaci kažu da vam mogu pomoći da identifikujete sociopatu.

Razlikuju ispravno od pogrešnog, ali ne mare za svoje granice

Na skali ispravnog i pogrešnog, za sociopatu, ono što je „ispravno“ je jednostavno ono što je u njihovom najboljem interesu. Ako nešto služi njihovim ciljevima, oni svoje postupke smatraju potpuno opravdanim. To praktično znači da sociopate nemaju ni kajanja ni krivice, bez obzira na to koga su povredili. 

Njihova ličnost je šarmantna i manipulativna

Nekim sociopatima nedostaje kontrola impulsa i pate od niza zavisnih i samodestruktivnih ponašanja i navika. Ali oni koji uspeju da potisnu svoje impulse obično su najopasniji, jer u mnogim slučajevima šarmiraju one oko sebe. Obično ostavljaju izuzetno dobar prvi utisak i deluju saosećajno, čak i altruistički.

Ne izgledaju uvek zaista iskreno

Sociopate nemaju pravi osećaj za sebe, pa stalno pokušavaju da održe sliku koju projektuju onima oko sebe. On već nosi „masku“, ali je nepoštenje još jedna maska preko njihove maske. To znači da kada sociopate lažu, one mogu zvučati kao karikatura poštene osobe, a ne kao pravi, pošteni ljudi.

Oni znaju kako da vas nateraju da "proključate"

Sociopate znaju kako da pritisnu prava psihološka dugmad da bi stekli kontrolu u vezi. Kada postignu određeni stepen usklađenosti, pokušaće da potkopaju emocionalnu stabilnost svoje mete. Zbog toga vole da budu nepredvidivi, a stručnjaci ističu da je većini poremećaja ličnosti to zajedničko. Ponekad je njihovo ponašanje posledica specifičnog poremećaja. Drugi put, to je čisto deo njihove taktike.

Njihove najgore sklonosti brzo isplivaju na površinu kada osete da gube kontrolu

Kada sociopata otkrije da niste „poslušni“, on će krenuti u napad. Pozdravite se sa ljubaznim licem koje vam je pokazivao jer će se pretvoriti u čudovište, bacajući na vas sve vrste optužbi.

Sociopate pokazuju lažnu poniznost

Sociopate mogu da pokažu „veliku poniznost“ tako što će se prikazati kao krotke i skromne osobe. Međutim, ovo je još jedna maska koju koriste da bi izgledali bezazleno i zadobili poverenje nesuđenih žrtava.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group