4 koraka koji će vas dovesti do sreće

Ova četiri jednostavna načina će vam pomoći da postanete srećniji.

Sreća je bezvremenski predmet bezbrojnih razmišljanja i istraživanja iz različitih oblasti. Od Aristotela do oca psihoanalize Sigmunda Frojda, mnogi su se bavili pojmom sreće i da li čovek može da je osvoji. Ali čak i ako nije pronađena jasna definicija šta je sreća zaista, svi možemo prepoznati ovaj osećaj.

Potraga za srećom je svakako jedno od najtežih dostignuća u životu, ali na nama je da ga pronađemo i održimo. Mnogo puta način na koji razmišljamo, svakodnevne navike i problemi primoravaju nas da teško dolazimo do osećaja sreće. Da biste to postigli, prvo morate da promenite način na koji razmišljate. Neuropsiholog Aleks Korb predlaže četiri jednostavna načina da postanete srećniji.  

Imenujte svoja osećanja

Ako osećate negativnu emociju kao što je bes ili tuga, pokušajte da joj date ime. Možda izgleda jednostavno, ali vaš mozak zapravo reaguje kada izrazite svoje emocije. Mnogo puta kada potisnemo ono što osećamo, završimo nesrećni. Razgovarajte o svemu što vas muči i odmah ćete se osećati snažnije i srećnije.

Razmislite zašto se osećate zahvalno

Korb objašnjava da su prednosti zahvalnosti direktno povezane sa dopaminom, supstancom koju naš mozak luči kada se osećamo srećno. Nije slučajno opisano kao „ključ euforije“. Zahvalnost je u stanju da poveća nivo serotonina, što većina antidepresiva radi. Ali čak i ako ne znate tačan odgovor na pitanje „Zašto se osećam zahvalno“, Korb tvrdi da je samo prihvatanje ovog pitanja dovoljno da vas dovede do sreće.

Budite odlučni!

Samo pomislite da ćete odlučnošću ne samo smanjiti stres, već ćete u isto vreme osećati da imate kontrolu. I rezultat? Osećaćete se puni samopouzdanja!

Zagrlite svoje voljene

Ima li boljeg osećaja od ovog koji vodi do sreće? Istraživanja su pokazala da druženje doprinosi ljudskoj sreći, ali dodirivanje, ljubljenje i grljenje voljene osobe oslobađa hormon oksitonin (ili hormon ljubavi) koji izaziva osećaj radosti. Naš savet? Još zagrljaja!

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group