Četvorodnevna radna nedelja: Prvi pozitivni primeri i era promena

Velike evropske zemlje ulaze u novu eru.

Model četvorodnevnog rada je primenjen u mnogim zemljama, a Velika Britanija je najbolji primer i pokazuje put mnogim drugim zemljama. Prvi uzorci su veoma ohrabrujući, čini se da svet pozitivno reaguje na ovu važnu promenu i sve pokazuje da će pre ili kasnije svi biti pozvani da se prilagode ovim promenama.

Doba evolucije

Covid-19 je značajno promenio život cele planete, ali je bio i razlog za mnoge važne odluke za sadašnjost i budućnost. Bilo je ljudi koji su preispitali svoj profesionalni život i svoju budućnost, shvatajući da što više nude, automatski, to su zahtevi sve veći, a priznanja koja su očekivali nema. Nekako su društvene mreže bile preplavljene terminom „tihi otkaz“, gde zaposleni rade samo ono što je apsolutno neophodno za njihov posao i ništa više. Naročito mlađi, počeli su da se vode izrazito realističnim razmišljanjem i time značajno promenili podatke o radnom „frontu“. Istovremeno – međutim – u naš život je ušla nova činjenica.

Zemlje poput Islanda, Novog Zelanda i Škotske donele su odluku da uvedu novi model rada, koji predviđa postojanje četiri radna dana u nedelji, bez smanjenja plata, u odnosu na ono što je bilo na snazi. Prvi uzorci su bili pozitivni i na red je došla Velika Britanija, gde je više od 3.300 radnika u 70 kompanija počelo da radi četiri dana, bez smanjenja zarada, u najvećem radnom „eksperimentu” koji je trajao šest meseci. Pilot program predviđa da ovi zaposleni dobijaju 100% plate radeći samo 80% radnog vremena, uz jedini uslov da dostignu 100% svoje produktivnosti. To je nesumnjivo nešto sasvim drugačije, kako za zaposlene tako i za poslodavce, koji izgleda – međutim – gledaju na ovu novu stranicu sa pozitivnim pogledom.

Primer Velike Britanije

Šarlot Lokhart, generalna direktorka kompanije Day Week Global, govorila je o potpuno uspešnom eksperimentu, sa nivoima prihoda i produktivnosti koji su ili zadržani ili – u nekim slučajevima – poboljšani. Anksioznost, osećaj umora i nesanice su značajno smanjeni, a to je samo po sebi više nego dovoljno za stvaranje pozitivnih utisaka na sve strane. Pilot program je realizovan u Velikoj Britaniji u saradnji sa 4 Day Week Global i istraživačima sa Kembridža, Bostonskog koledža i Univerziteta u Oksfordu, a učestvuje oko 3.300 zaposlenih iz 70 različitih kompanija.

Proces je započeo u junu i nastaviće se do novembra, a Rupert Dunbar-Rees, osnivač i izvršni direktor Outcomes Based Healthcare, primetio je: „Četvorodnevni rad je zaista kulminacija pokušaja da poboljšamo našu produktivnost i zaista razmišljamo šta i kako radimo." Istovremeno, indikativno je da je u sprovedenoj anketi, u kojoj je učestvovalo više od polovine kompanija koje su učestvovale u eksperimentu, 88 odsto izjavilo da je četvorodnevni rad dobro funkcionisao za kompaniju, dok je 86 odsto odgovorilo da će se vrlo verovatno održati četvorodnevna radna nedelja čak i nakon završetka eksperimenta. Island je bio jedna od prvih zemalja koja je krenula ovim putem i prema merenjima koja su se pojavila, produktivnost je ostala ista ili poboljšana na većini radnih mesta, međutim, postoje oni koji tvrde da je model četvorodnevnog rada doveo do smanjenja produktivnosti radnika.

U svakom slučaju, to je – sasvim sigurno – nešto novo, nešto inovativno i potpuno drugačije od onoga što smo svi znali. Čini se da su zaposleni motivisaniji i odmorniji, automatski postaju produktivniji, a kompanije – sa svoje strane – dobijaju 100% od svojih zaposlenih, nudeći im sve zalihe koje su im potrebne za napredovanje.

Da li je ovo zaista budućnost? Da li je model četvorodnevnog rada onaj koji će biti primenjen u svim zemljama? U datom trenutku, prilično je teško dati odgovor, međutim, s obzirom da su prvi uzorci veoma ohrabrujući, ništa nije isključeno. Doba evolucije je tu...

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group