Đina Lolobriđida: Seks simbol 50-ih i 60-ih umrla je u 95. godini

„La Lolo” je preminula posle skoro veka života i nezaboravne karijere...

Legendarna italijanska glumica Đina Lolobriđida je preminula, prenela je vest italijanska novinska agencija ANSA. Njena smrt pogodila je i njenu zemlju i Holivud, jer iza sebe ostavlja neke od najupečatljivijih uloga svih vremena.

Iako uzrok njene smrti još nije zvanično objavljen, glumica je prošlog septembra puštena iz bolnice nakon što je nakon pada kod kuće dobila frakturu butne kosti zbog čega je podvrgnuta operaciji.

La Lolo, kako je dobila nadimak, umrla je u 95. godini i bila je jedna od najvažnijih evropskih glumica i seks simbola 1950-ih i 1960-ih širom sveta. Ostvarila je mnoge saradnje sa značajnim italijanskim rediteljima kao što su Pjetro Đermi, Mario Soldati, Vitorio De Sika.

Bila je jedna od retkih italijanskih glumica koja je glumila u nekoliko američkih filmova koji su je proslavili širom sveta. Od druge polovine 50-ih Lolo, kako su je zvali u štampi, postala je zvezda međunarodnih holivudskih produkcija, kao što su „Udri đavola” Džona Hjustona sa Hamfrijem Bogartom i Dženifer Džons, „Kad dođe septembar“ u kom je glumila sa Rok Hadsonom i mnogim drugim.

Đina Lolobriđida je rođena u Subijaku, u provinciji Rima, 4. jula 1927. godine, kao ćerka Đovanija Lolobriđide (1897-1977), bogatog proizvođača nameštaja koji je izgubio sve svoje bogatstvo u anglo-američkom bombardovanju, i Đuzepine Merkuri (1900-1970). Od malih nogu, počela je da se ističe svojom intenzivnom ambicijom. U školi je pohađala časove slikanja i vajanja, ali je njeno bavljenje modelingom i učešće na takmičenjima lepote odmah privuklo pažnju ljudi iz sveta filma. U proleće 1947. njen prijatelj je uspeo da je ubedi da učestvuje, u poslednjem trenutku, na izboru za mis Rima. Iako nije imala ni pravu haljinu, osvojila je drugo mesto i pozvana je u Strezu na finale Mis Italije, osvojivši treće mesto.

U januaru 1949. udala se za slovačkog doktora Milka Škofiča. U julu 1957. godine dobili su sina Andreu Milka Škofiča, koji im je podario unuka Dimitrisa, rođenog 1994. Godine 1971. razvela se od muža, sa kojim je živela odvojeno najmanje 5 godina, pošto je on već započeo vezu sa austrijskom operskom pevačicom. Od 1950-ih živi u svom raskošnom domu u Rimu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group