Očistite kuću za 15 minuta koristeći FlyLady metodu

Kućni poslovi su zamoran zadatak koji oduzima mnogo vremena. Međutim, postoji tehnika koja može smanjiti vreme čišćenja na petnaest minuta dnevno. Otkrivamo šta je suština FlyLady tehnike koja je promenila živote mnogih ljudi širom sveta.

Moramo priznati da nam je uvek teško naći vremena da organizujemo čišćenje u kući. Kada samo zamislimo da moramo složiti svu garderobu ili srediti ormare u kuhinji, sortirati stvari, staviti sve na police, odmah postoji želja da sve ostavimo za kasnije. Ako ne želite ni da razmišljate o tome da ceo vikend posvetite čišćenju stana, obratite pažnju na FlyLady metodu (koju je još 1999. godine izmislila Amerikanka Marla Sili).

Ono što ovu metodu čini posebnom jeste činjenica da vam je potrebno samo 15 minuta dnevno.  

Koja je posebnost tehnike FlyLady?

Poenta FlyLady pristupa je da čišćenje vašeg doma ne mora da bude užurban i stresan proces. Kada proces razbijete na male dnevne zadatke, dovođenje stvari u red vam više neće izgledati kao nešto komplikovano i nemoguće. Na primer, možete početi sa čišćenjem lavaboa, to će trajati ne više od 15 minuta, a osećaj da ste uradili nešto korisno motivisaće vas da sutra napravite sledeći korak i očistite novi prostor.

Zone čišćenja po metodi FlyLady

Podelite svoj dom na pet različitih zona za efikasno čišćenje. Prvu nedelju u mesecu posvetite prvoj zoni, odvojite 15 minuta dnevno da sredite svo nagomilano smeće po kući. Zatim idite u drugu zonu – kuhinju i takođe joj posvetite celu nedelju. Treća zona je kupatilo. Zona četiri je vaša spavaća soba i konačno, peta zona je dnevna soba. Važno je ne zaboraviti da svakoj zoni posvećujete ne više od 15 minuta dnevno.

Takođe, jednom nedeljno, pokušajte da izdvojite 45 minuta za generalno čišćenje, što može uključivati promenu posteljine, pranje podova i mokro čišćenje. Prilikom čišćenja važno je koristiti rukavice koje štite kožu ruku i istovremeno stvaraju efekat druge kože. Posebne maramice i sunđeri će pomoći da u roku od 15 minuta efikasno uklonite prašinu i prljavštinu. Na primer, za mokro čišćenje bolje je koristiti maramice koje najbrže upijaju vlagu - celulozu ili mikrovlakna. Za ogledala idealna je krpa sa poliuretanskim premazom. Omogućava vam da čistite staklene površine bez upotrebe sredstava za čišćenje, ne ostavlja tragove i čestice prašine.

Osnovni principi čišćenja u ovoj tehnici

Odmah nakon što se probudite, pospremite krevet, istuširajte se, a zatim očistite kadu ili tuš kako biste što bolje iskoristili svoje vreme. Najbrži način je da sve obrišete vlažnom krpom, koja sadrži vodonik peroksid i savršeno dezinfikuje svaku površinu i mnogo je zgodnije od upotrebe hemikalija. Kada završite sa čišćenjem kupatila, stavite veš u mašinu za pranje veša. Zatim idite u kuhinju, a ako je i ovde potrebno čišćenje, operite sudove, pripremite doručak i uživajte u jutarnjim satima.

Pre spavanja operite sudoperu u kuhinji do sjaja (sudopera u FlyLady metodi je najvažnija) ovo mesto, prema rečima autora tehnike, može biti polazna tačka za širenje reda i udobnosti u stanu. A da biste obezbedili čistoću i higijenu u kuhinji i u sudoperi, važno je da ne zaboravite da menjate sunđer jednom nedeljno.

Dovedite stvari u red na onim mestima u kući kojima je potreban svakodnevni "nadzor". Na primer, to može biti vaše radno mesto, koje je svaki dan natrpano brojnim šoljicama kafe, dokumentima, papirićima. Sredite ove „vruće tačke” svakog dana i izdvojite samo pet minuta, a onda ne morate da trošite nekoliko sati vikendom da sredite nagomilan haos. Počnite da vodite poseban dnevnik za beleženje nedeljnih planova i rutinskih poslova po kući. Na istom mestu napravite spisak proizvoda za kupovinu i meni za nedelju. Pregledajte svoje beleške svako veče i napravite liste obaveza za sledeći dan.

Teško nam je svima da izdvojimo vreme za čišćenje kuće, ali vredi pokušati svesnije pristupiti ovom procesu i naučiti kako pravilno rasporediti kućne poslove, a onda rutina više neće izgledati tako opterećujuća, a vi ćete imati više vremena za sebe i svoje najmilije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group