Da li vam je ostalo vina u flaši? 5 načina da ga iskoristite tako da ne propadne

Zabava je gotova, ali neki od vaših prijatelja nisu puno pili, pa je vino ostalo u boci.  

Otvorena boca vina traje 1-2 dana. Ukoliko vino čuvate u frižideru može ostati i 5 dana, ali posle toga ukus počinje da se pogoršava, vino počinje da miriše na sirće, što znači da su ga već „napale“ iste bakterije koje su mu pomogle da fermentira.

Postoji velika verovatnoća da ćete ga rasipati u sudoperu, ali postoje kreativni, maštoviti (i ukusni) načini da iskoristite bocu koja nije bila dovršena onog dana kada ste je otvorili. Ni kap neće biti izgubljena!

Vinska marinada

Crno vino može postati sastojak najukusnije marinade za bilo koje meso. Uz brzu pretragu, možete pronaći mnoge marinade na bazi vina u zavisnosti od mesa koje kuvate. Na primer, svinjetina i govedina dobro idu uz crno vino, dok piletina ide uz belo. Naravno, slobodno možete eksperimentisati sa ukusima.

Boja za tkanine

Obično je prljanje stolnjaka problem, a ne cilj. U ovom slučaju stvari funkcionišu obrnuto. Sledeći put kada prolijete crno vino po tkanini svetle boje, pokušajte da ofarbate svoj stolnjak. Pa za promenu. Zar vam nije dosadila ista boja? Imajte na umu da metoda funkcioniše i na majicama i čaršavima. U zavisnosti od vrste i količine tkanine i koliko intenzivne želite da crvena nijansa bude, vremena će se razlikovati. Trebaće vam dobra količina crnog vina, veliki lonac i ključanje na tihoj vatri.

Domaće sirće

Ako imate strpljenja da napravite sopstveno sirće, ostatak vina je najbolji razlog da počnete da eksperimentišete. Biće vam potrebna velika posuda i budite strpljivi dva ili tri meseca. Na internetu ima mnogo saveta, a možete se obratiti i stručnjaku.

Sos od crnog vina

Malo crvenog vina preostalo je dovoljno da napravite najukusniji sos od crvenog vina za vaše meso. Ako, opet, ne jedete meso, pokušajte da sosom prelijete tofu ili pečurke koje ćete peći u rerni.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group