Umetnost (samo)zavođenja: kako pronaći parfem za sebe?

„Koji miris izluđuje muškarce/žene?“ Ovo je jedno od najčešćih pitanja kada je reč o parfemima...

S obzirom da su preferencije mirisa veoma subjektivne i lične, potraga za jednom magičnom bočicom koja će delovati na svakoga (i za svaki događaj) je besmislena. U stvari, besmisleno je tražiti tražiti parfem koji bi zaveo "neku osobu". Parfem je produžetak i odraz vaše ličnosti, i treba ga nositi ukoliko odgovara VAMA. Sve ostalo će doći samo po sebi.

"Najbolja boja na svetu je ona koja vam dobro stoji" - rekla je legendarna Koko Šanel čiji je parfem Chanel broj 5 i dalje bestseler (skoro vek kasnije!) Ista filozofija važi i za mirise. Najzavodljiviji parfem je onaj koji odlično miriše na vama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentina (@noseinrose)

No, činjenica je da postoje razni mitovi i legende u vezi parfema. Na primer, savetuje izbegavanje trljanja zglobova jer to može "razbiti" parfem. Hm... deluje istinito, ali zar onda posao hemičara ne bi bio izuzetno lak? I da li je zaista istina da su sveži cvetni mirisi rezervisani samo za leto? Zar ne bi bilo dobro koristiti ih baš tokom zime i prisećati se proleća?

Zatim, ko je odredio da se parfem koristi za izlazak na večeru (dakle, da je rezervisan baš za veče), a da se toaletna voda treba nositi striktno tokom dana? Ako ćemo iskreno, mnogi parfemi ostaju blizu kože i stoga prave vrhunske i suptilne dnevne mirise, a vaše preferencije i način života bi trebalo da budu krajnji vodič.

Pre nekoliko decenija, rečeno nam je da pronađemo prepoznatljivi miris i razvijemo lojalnost prema jednom parfemu (odnosno brendu). Sada je tržište prepuno novina i možemo birati između milion varijanti. U istom duhu, izjave poput "svi muškarci vole..." ili "sve žene padaju na..." treba zanemariti.

Pošto svaki muškarac ili žena ima svoje ukuse, predrasude (ili bolje reći pretpostavke) će vas samo odvesti do nečeg bljutavog i bezkarakternog. Stalno smo bombardovani porukama koje su osmišljene da utiču na naš "like" i "dislike", ali nošenje parfema je ipak jedna prilično intimna aktivnost, zar ne?

Prisiljavanje sebe da volite određeni parfem je isto tako neprirodno kao i forsiranje ljubavi u odnosima. Stoga, marketinške izjave uzimajte sa zrnom skepticizma i vodite se svojim instinktima. U nastavku dajemo nekoliko saveta kako da oraberete pravi parfem za sebe.

Pre nego što odete do pulta sa mirisima, odlučite koji mirisi vam se sviđaju. Naša kultura usredsređena na viziju ostavlja nam nekoliko iskustava koja razvijaju naš rečnik za mirise. Pokušajte da opišete svoje omiljene mirise rečima: sa čime su povezani; zašto ih volite? Zapišite svoje omiljene mirise na komad papira kao i reči koje povezujete baš sa njima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentina (@noseinrose)

Zatim, pročitajte nešto o svojim omiljenim mirisima: koje note sadrže i kojoj porodici mirisa pripadaju? Iako ni note ni porodica mirisa nisu sigurni načini da pronađete miris koji će vam se svideti, oni su dobra polazna mesta. Na primer, možete zaključiti da većina parfema koji vam se dopadaju spadaju u cvetne i orijentalne porodice.

Kada to shvatite, trebalo bi da probate što je više moguće na osnovu vašeg izbora dok pokušavate da se fokusirate na miris, a ne na pakovanje, ime dizajnera ili brend. Izbegavajte donošenje odluka na licu mesta, izazovite sebe i izaberite nešto iz grupe mirisa koje nikada ne biste pomislili da nosite. Probajte otvorenog uma i otkrićete dragulje tamo gde ih najmanje očekujete.

Štaviše, budite spremni da probate desetine mirisa i dozvolite sebi da doživite uzbuđenje otkrića. Što više mirisa isprobate, to se više razvija vaša procena o mirisu i više ćete moći da razumete sopstvene ukuse.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group