5 najopasnijih mitova o sunčevoj svetlosti

Koliko opasna može biti jednostavna opekotina od sunca? Nažalost više nego što mislite.

Možda vam šetnje osunčanim ulicama grada i izleti na prelepim plažama ostrva prijaju, ali oni takođe mogu biti opasni. Incidencija karcinoma kože povećala se za 45% od 2004. godine, prema Cancer Research UK, procenat koji pokazuje koliko loše procenjujemo snagu sunca i da su informacije o ovom pitanju nedovoljne.

Evo 5 mitova o sunčevom zračenju u koje morate prestati da verujete da biste proveli bezbrižno i nadasve sigurno leto pod suncem:

Mit # 1: Bezazlene opekotine nisu dovoljne da oštete kožu

Opekotine od sunca ne znače nužno da ćete razviti rak kože, ali naročito u detinjstvu i adolescenciji, značajno povećavaju rizik od obolevanja za 80%. Zbog toga se morate zaštititi što je više moguće od sunca, posebno ako ste kao dete imali opekotine od sunca.

Mit # 2: Ne postoji rizik od opekotina u hladu

Ako mislite da je hladovina suncobrana u stanju da vas zaštiti od UV zraka, niste u pravu. Zapravo je vrlo lako dobiti opekotine čak i u hladovini, zbog odbijanja zraka sa okolnih površina. Čak i kada ih ne vidite, UV zraci se odbijaju na površinama poput peska, vode ili čak snega, uzrokujući opekotine u senci. Dakle, zaštita od sunca je imperativ čak i pod suncobranom omiljenog odmarališta.

Mit # 3: U oblačnim danima zaštita od sunca je suvišna

Opekotine od sunca ne samo da možete dobiti kada je oblačno, već mogu biti i izuzetno jake, jer je veća verovatnoća da ste potcenili moć sunca. 80% njegovih zraka može prodreti kroz oblake, prema Fondaciji za rak kože koja potvrđuje da je zaštita od sunca neophodna tokom cele godine.

Mit # 4: Što je veći indeks zaštite, to je manja potreba za obnovom kreme za sunčanje

Nijedna krema za sunčanje ne nudi 100% zaštitu od sunca, pa je vrlo važno naneti dovoljnu količinu, često je obnavljati i u vrućim danima se držati dalje od sunca. Ne zaboravite da sunčanje sa kremom sa visokim indeksom zaštite neće sprečiti oštećenje vaše kože, već će je ublažiti.

Mit # 5.: Tamnoj koži nije potrebna zaštita od sunca

Preplanulost je zapravo način na koji je koža zaštićena od sunčeve svetlosti. Bez obzira da li ste brineta ili plavuša, vaša koža je izložena riziku od raka kože. Prirodno tamnija koža je malo otpornija na sunce, ali to ne znači da ne može da gori, posebno nakon dugih sati izlaganja suncu bez zaštite.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group