Kako održati zdrav pH kože: 5 jednostavnih pravila

Kiselo-bazna ravnoteža, odnosno pH, igra ključnu ulogu u stanju kože. Odgovoran je za normalnu proizvodnju sebuma i zaštitu kože od štetnih uticaja okoline, a njegova neravnoteža je često glavni uzrok gubitka elastičnosti, iritacije, perutanja, akni i drugih neprijatnih posledica.

Idealan pH je 5,5. Povišen nivo pH je tipičan za masnu i problematičnu kožu u kojoj dominira alkalna sredina. Ako je nivo pH previsok, koža ima tendenciju da ima masni sjaj i proširene pore. Nasuprot tome, što je niži pH, jača je kisela sredina i koža je suva. Kako izbeći narušavanje i održavanje pH ravnoteže kože? Evo pet jednostavnih, ali sigurnih načina za postizanje i održavanje optimalne acido-bazne ravnoteže.

Očistite kožu pravilno

Nemojte koristiti sapun za pranje kože lica - previše je alkalan. Umesto toga, odlučite se za pH neutralne pene. Inače, čak i obična voda iz slavine ima pH nivo od 7, što znači da pomera ravnotežu ka alkalnoj sredini.

Ne zaboravite na tonik

Tonik normalizuje pH ravnotežu nakon pranja i priprema kožu za nanošenje seruma i kreme.

Izaberite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i trenutnom stanju

Kozmetika takođe ima svoj pH nivo. Da biste izbegli neravnotežu i njene posledice, važno je da se ova vrednost poklapa sa trenutnim nivoom pH kože. Na primer, proizvodi namenjeni masnoj koži imaju za cilj smanjenje prevlasti alkalnog okruženja, što će u slučaju suve kože samo pogoršati njeno stanje.

Nemojte preterano koristiti kisele pilinge

Većina jakih kiselih pilinga ima pH ispod 3,5. Prema mišljenju stručnjaka, upotreba takvih proizvoda kod kuće je nepoželjna, jer mogu izazvati iritaciju i upalne reakcije. Za kućnu upotrebu, vredi dati prednost posebnim "kućnim" pilinzima sa visokim nivoom pH.

Pratite ukupnu pH ravnotežu vašeg tela

Da, telo takođe ima određeni kiselo-bazni odnos, čije kršenje obara biološke procese i, naravno, utiče na stanje kože.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group