10 delova tela koji se često zanemaruju tokom kupanja

Tuširanje nakon beskonačno dugog dana ili ujutru deo je svakodnevne rutine za mnoge od nas. I dok postoji mnogo kontradiktornih saveta oko kupanja – koliko često to treba da se radi ili koliko topla voda treba da bude – često zaboravljamo na još jedan deo našeg voljenog rituala: da li peremo sve delove tela kako treba?

Dobra higijena počinje pranjem tela na pravi način. I iako postoje delovi tela koje zapravo možete ređe da perete, drugima je potrebno više nege nego što možete da im pružite. Nastavite da čitate da biste saznali 10 delova tela koje treba redovno da perete da bi bili čisti, sveži i bez potencijalno štetnih bakterija.

Skalp

Možda često perete kosu, ali koliko pažnje posvećujete svom skalpu? Iako nije neophodno da se kupate svakodnevno, važno je da svakodnevno masirate vlasište toplom vodom kako biste izbegli nakupljanje mrtvih ćelija kože koje mogu dovesti do peruti i svraba.

Leđa

Iako vam se leđa pokvase dok stojite pod tušem, potrebno im je više pažnje nego što im verovatno pridajete. Koristite četku, sunđer za kupanje za piling ili lufu najmanje dva do tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od infekcija kože i mekih tkiva.

Ispod noktiju

Znate da treba da operete ruke nakon korišćenja toaleta, kijanja, pre i posle kuvanja, itd. Ali ako ne očistite područje ispod noktiju, samo ćete obaviti pola posla. Naročito ako su vam nokti dugi, možete navlažiti vatu toplom vodom sa sapunom i očistiti područje i nežno ukloniti bakterije i ostatke.

Područje iza ušiju

Ovo područje je puno lojnih žlezda koje luče sebum. Sebum pruža idealno okruženje za razvoj klica i bakterija i ako se ne čisti svakodnevno, može početi da proizvodi neprijatne mirise.

Stopala

Mnogi ljudi misle da se stopala pod tušem čiste samo tako što sapun i voda klize niz telo, što nije slučaj. Važno je ne samo da operete noge, već i da ih izribate dobro posebno ako se jako znojite, a još više ako ne nosite čarape ili nosite samo sandale ili japanke. Ne zaboravite na područja između prstiju.

Pupak

Pupak je jedno je od omiljenih mesta za klice i bakterije. Očistite područje svakodnevno vatom namočenom u toplu vodu sa sapunom ili alkoholom. Ako imate i pirsing, još je važnije da redovno perete pupak kako biste izbegli moguće infekcije.

Jezik

Kada čujete „oralna higijena“ možda mislite samo na svoje zube i desni, ali jezik je takođe deo jednačine. Jezik ima mnogo malih izbočina koje mogu da sadrže bakterije, što dovodi do lošeg zadaha, pa čak i karijesa ako se ne čisti redovno. Zato ne zaboravite da operete jezik četkicom za zube.

Vrat

Zadnji deo vrata je izložen znoju, posebno ako imate dugu kosu ili ako često vežbate, što ga čini idealnim okruženjem za razvoj bakterija. Perite vrat svakodnevno blagim sapunom i toplom, vlažnom krpom za pranje ili sunđerom.

Osetljivo područje

Dovoljno je oprati osetljivo područje jednom dnevno, jer se tako oslobađamo znoja i sekreta, održavajući ravnotežu vagine. Sunđer se mora izbegavati jer je on leglo klica. Takođe, važno je izbegavati gelove za tuširanje sa parfemima, poput onih koje koristimo za ostatak tela, a za osetljivo mesto dajemo prednost specijalnim sapunima. Kako vagina ima svoj prirodni sistem za čišćenje, ona daje posebnu podršku okolnom području koje je kolonizovano klicama i mnogo lakše izaziva infekciju urinarnog trakta.

Laktovi

Laktovi su jedan od delova tela koji u svakodnevnom životu često dolaze u kontakt sa prljavim površinama (pultovi, radni stolovi, stolovi u restoranima), a da toga nismo ni svesni. Suva koža u ovoj oblasti može biti sklona malim pukotinama, koje zauzvrat mogu postati ulazne tačke za bakterije, što dovodi do infekcija kože.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group