Jedna svađa u koju bi svi parovi trebalo da se upuste pre braka

Ono što većina zaljubljenih parova previdi je da nije lako biti u braku.

Kada ste slobodni, vi mnogo strastvenije branite svoje stavove jer ne morate nužno na kraju dana da “peglate” situaciju sa voljenom osobom. Takođe, nešto što je strano mnogima koji razmišljaju o ulasku u brak je to da svi oni koji žele da se venčaju pre ili kasnije upadnu u zamku jedne posebne svađe – borbe za kontrolu.

Iako je ova borba obično prigušena, ona može biti emocionalno iscrpljujuća i maskirana poricanjem s obe strane. Često situacije poput planiranja venačanja koje su same po sebi stresne služe kao savršen paravan ovoj borbi. Takođe, tu je i opšte poznati mit da parovi koji su na korak od toga da se venčaju, ne bi trebalo da se upuštaju u ozbiljne svađe.

Ali, kada se neko ponaša na ovakav način, odnosno kada želi da kontroliše svog partnera bilo otvoreno ili prikriveno, on tada ima prividan osećaj sigurnosti, koji mu služi da se uspešnije nosi sa svojom nesigurnošću i slikom koju ima o sebi. Dakle, u trenutku kada bi trebalo da se udružite sa svojim partnerom i budete pred njim ranjivi, vi podižete zid oko sebe kako biste se emocionalno zaštitili.

Brak je spajanje dva potpuno različita sveta kako bi se stvorilo jedno jedinstveno iskustvo ispunjeno ljubavlju. Međutim, uz sve stvari koje vam se po prvi put u životu dešavaju, ima smisla da dolazi do nesuglasica i otpora datim promenama. Ali, sistem “ili na moj način ili nikako” je nešto što ne može da dovede do toga da brak procveta.

Ispod svih tih borbi za kontrolu nalaze se dublja pitanja:

  • Da li zaista možete da verujete da ste vas dvoje sada tim?
  • Da li će se vaš partner zauzeti za vas pred celim svetom?
  • Da li vas on zaista razume?
  • Da li će vas on i dalje voleti, čak i kada se ne slažete oko nečeg s njim?

Istraživanja pokazuju da parovi čekaju u proseku do 6 godina pre nego što se obrate za pomoć terapeutu. Ali, šta je moguće uraditi pre nego što borba za kontrolu uzme maha? Kao prvo ne bi trebalo da čekate da se stvari pogoršaju pre nego što krenete da ih rešavate. Postoje zdravi načini da se reše problem, a oni uključuju:

Ne guranje stvari ispod tepiha – Izbegavanje rešavanja problema samo može produžiti sukob i učiniti ga težim za rešavanje. Kada ste zbog nečeg nezadovoljni, kažite to partneru i nemojte čekati da on nešto prvi pomene.

Svesnost o tome da se borite za kontrolu – Svi smo mi svesni kada želimo nekog da ponizimo, osramotimo, odigramo ulogu žrtve ili izmanipulišeno nečijim postupcima. Zaista je bitno da ne dozvolite sebi ovakve oblike ponašanja ako želite zdrav brak.

Proveravanje stanja u braku – Svakoj vezi je s vremena na vreme potrebna provera. Morate znati partnerova osećanja po pitanju vaše veze, kao i šta je to što on smatra da vam nedostaje. Nikad nemojte da pretpostavljate da je sve u najboljem redu. Pitajte i budite spremni da saslušate.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group