Srebro ili zlato: Kako odabrati pravi nakit

Bez obzira da li kupujete nakit za voljenu osobu ili ste u potrazi za novom ogrlicom ili narukvicom za sebe, izbor se obično svodi na zlato ili srebro.

Ovi saveti će vam pomoći da utvrdite koji plemeniti metal vam najbolje pristaje.

Koji je vaš stil?

Koju vrstu nakita volite? Da li više volite nekoliko dobrih komada finog nakita ili biste radije nosile više bižuterije?

Ako kupujete za sebe i pokušavate da odredite svoj stil, najbolje je kupovati nakit u prodavnici. Na ovaj način možete probati nakit i videti kako izgleda na vašoj ruci. Nosite majicu ili bluzu sa kojom planirate da nosite određeni komad nakita. Čak i ako kupujete putem interneta, potražite slične komade u prodavnici da bi videli kako izgledaju. Pozovite prijatelje da vam pomognu.

Ako kupujete za nekog drugog i imate dovoljno vremena, pogledajte kakav nakit preferira ta osoba i šta najčešće nosi. Ako ste u mogućnosti, pitajte ih o njihovom izboru. Samo zato što imaju sav zlatni nakit ne znači da ne žele da prošire svoju kolekciju sa više srebra.

Koji nakit najbolje pristaje vašem tenu?

Samo zato što vam se sviđe zlato i srebro, ne znači da će podjednako dobro izgledati na vašoj koži. Prvo, odredite svoj tonus kože. Zglob je dobro mesto za početak. Osobe svetlijeg tena imaju plavičaste vene na koži. Ako su vene zelenkaste boje, imate topli ton kože. Ljudi sa crvenom kosom obično imaju tople tonove kože.

Ako imate „hladni“ ton kože, nakit od srebrna, belog zlata i platine će dobro odgovarati vašoj koži. Žene sa toplim tonom kože treba da se drži zlata, mesinga i bakra. Naravno, ovo nisu pravila kojih se treba striktno prodržavati.

Trajnost i cena

Boja nije jedina stvar koju treba razmotriti kada se bira nakit. Dobro je poznato da je zlato mnogo skuplje od srebra. To je zato što je retki metal. Srebrni nakit je lep, ali se može oštetiti tokom vremena. Zlato je dostupno u žutoj, ružičastoj i beloj boji. Svaka vrsta zlata je tretirana drugačije i to može da utiče na trajnost. Takođe, količina zlata ili srebra u komadu može da napravi razliku. Sav nakit napravljen od pravog zlata ili srebra treba da ima oznake koje vam govore da je komad nakita napravljen u potpunosti od zlata ili srebra. Srebro će biti označeno sa brojem "925". Zlatni nakit će biti obeležen karatima, kao što je 14k zlata.

Bez obzira da li se odlučite za zlatni ili srebrni nakit, morate ga redovno čistiti. Čuvajte nakit na suvom mestu, a ne u potkrovlju ili podrumu gde temperature variraju.

Ako uskoro planirate da kupite skupi komad nakita od zlata ili srebra posavetujte se sa prodavcima u radnji. U svakoj finoj prodavnici nakita, prodavci bi trebalo da budu dovoljno potkovani znanjem i pomognu vam da donesete pravu odluku za sebe ili vaše voljene osobe.

Nakon što ste izabrali svoju novu ogrlicu, narukvicu ili prsten nosite ih sa ponosom i što je češće moguće.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group