Prstenje za anksioznost je hit u svetu! Pitali smo psihologa da li zaista rade

Lepo i korisno se susreću u jednom od najneočekivanijih trendova nakita za leto 2022.   

Prstenje za anksioznost je postalo pravi hit u svetu. Prodavci reklamiraju ove komade kao načine za diskretno i efikasno upravljanje anksioznošću, jer imaju pokretne delove koji se okreću i uvijaju, omogućavajući korisniku da se igra sa njima bez privlačenja previše pažnje.

Primetili smo ove fidžet spinere za odrasle na TikTok-u, ali da li su zaista prikladni kao alati za smirenje?

Prema kliničkom psihologu Moniki Vermani i autoru knjige „A Deeper Wellness: Conquering Stress, Mood, Anxiety and Traumas“ ključ za smanjenje anksioznosti može biti bilo koji uređaj, bilo da se radi o komadu nakita ili igrački. Kada povežemo objekat sa pozitivnim i umirujućim osećanjima, on postaje upravo to. Verovatno ste čuli frazu, ono na šta se fokusirate se širi. Kada se okrenemo hrani za utehu, ona funkcioniše. Kada se fokusiramo na korišćenje prstena, narukvice, dragog kamena ili fidžet spinera taj uređaj nas smiruje“, kaže ona.

„Ljudi sa anksioznim poremećajima (generalizovani anksiozni poremećaji, socijalni anksiozni poremećaj, opsesivno kompulzivni poremećaj, panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj, socijalna fobija) ili problemi sa pažnjom (poremećaj deficita pažnje/poremećaj pažnje/hiperaktivnost) kojima je teško da sede, mogu da se vrpolje kada se osećaju anksiozno, nemirno, nestrpljivo ili nervozno. U ovom slučaju igračke uključujući prstenje za anksioznost daju ovim osobama fokus. Oni mogu pomoći da se smire nervi osobe, da se oslobode stresa kroz samoumirivanje, i služe kao ometanje u okruženju ili situaciji u kojoj su previše stimulisani."

To je slučaj sa jednim od izvršnih direktora marketinga, Džonom Paulom, koji je među prvima usvojio trend prstenja protiv anksioznosti. „Kao šampion debate u srednjoj školi i na koledžu, razvio sam naviku da okrećem olovku u jednoj ruci kao način da ublažim nervozu. Ali kada sam stigao u stvarni svet, bila mi je potrebna zamena za okretanje olovke na sastancima pod visokim pritiskom“, kaže on. „Na putovanju na Bali u obilasku dizajnerske radnje Džona Hardija, otkrio sam prsten i zaljubio se. Taj prsten me je spasio kroz neka posebno stresna vremena.”

Pronašli smo taj dizajn Džona Hardija, kao i neko drugo popularno prstenje za anksioznost, kojima se možete diviti i možda čak i koristiti tokom vašeg sledećeg anksioznog napada.

Najlepše i najefikasnije modele otkrijte u galeriji fotografija. Pored toga što su „lekoviti“ izgledaju vrlo lepo!

« 1 2 3 4 5 6 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group